Július

Élménydús volt a július, hiszen a Summer Street elnevezésű programsorozata során a Rádió 7 Kívánságműsora a Dr. Rapcsák András sétálóutcáról jelentkezett. Emellett számos program tette teljessé a nyári promenád-életérzést. Minden nap egy kicsit más összeállításban szemezgethettünk a kínálatból. Július 3-án kezdődött és július 29-én zárult a rendezvény.

Felújították Pásztor János I. világháborús emlékművét. A hódmezővásárhelyi városháza előtt található huszárt és ágaskodó lovát ábrázoló szobrot, július 5-én, délelőtt szállították el. A városkép szempontjából is ikonikus alkotást 1938-ban állították az első világháború áldozatainak emlékére. A huszár és lovasa augusztusban tért vissza a csutakolásból. A szobor elszállítása és restaurálása az egyik első jele volt annak, hogy a Kossuth tér felújítási munkálatai megkezdődtek, illetve hogy egy új első világháborús emlékművet alakítanak ki.

Augusztus

Augusztusban egyre több kérdés merült fel a Táltos Iskolával kapcsolatban. Előbb az intézmény bezárásáról, majd megszűnéséről adtunk hírt. Illetve feljelentés is történt az ügyben.

„Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké! Ezzel a bátor politikával tartozunk ma Szent István örökségének” – fogalmazott Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő augusztus 19-én az államalapítási ünnepségen, Hódmezővásárhelyen, amelyen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is beszédet mondott, illetve különlegessége volt még a rendezvénynek a Szent Korona másolatának jelenléte. Az ünnepség a megszokott módon a borfesztivál kavalkádjával egészült régi-új helyszínen, a Szent István téren.

Szeptember

Szeptember 1-től új köntösben várja a Damjanich utcai játszótér a gyerekeket, ugyanis felújították a játszóteret. A Tiszta Szívvel Egyesület és az ő segítőik jóvoltából új és felújított elemekkel gazdagították a létesítményt.

Átadták a megújult ügyfélközpontot Hódmezővásárhelyen. Szeptember 8-tól az egykori okmányiroda helyén a polgármesteri hivatalhoz és a közmű szolgáltatásokhoz kapcsolódó ügyeket is el lehet intézni.

Október

Hódmezővásárhelyen az Őszi Hetek elnevezésű programsorozat csúcspontjának a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitója tekinthető. A 2017-es tárlaton 135 művész 196 alkotását tekinthette meg a nagyközönség. A zsűri egybehangzó véleménye alapján Keserű Ilonát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festőművészt jutalmazták a tárlat fődíjaként ismert Tornyai-plakettel, aki nem tudott jelenni a megnyitón, így az október 20-i közgyűlésen adták át neki a díjat.

Valóra vált a Mezőgazdasági Kar nagy álma! Hosszú folyamat eredményeként 2018 februárjában Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzést indít, keresztféléves képzés keretében. A Vidékfejlesztési agrármérnök mesterszak négy féléves lesz. Széleskörű, a vidékfejlesztés és az agrárium fejlesztése szempontjából meghatározó ismeretkörökből tevődik össze a szak struktúrája. Természetesen a gyakorlati oktatás is nagy hangsúlyt kap majd, ugyanúgy, mint ahogyan a Mezőgazdasági Kar minden egyes szakján.

November

A múlt és a jelen összefonódásának lehettek tanúi október 4-én a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központba látogatók. A 60 éve fennálló Mária Valéria Keresztény Óvoda tiszteletére rendeztek ünnepi műsort. Az épület jelenleg egy energetikai korszerűsítés alatt áll, amely felújításnak, korszerűsödésnek nagyon örülnek az óvoda tagjai. Az egyházi óvodák mellett a városban 11 önkormányzati óvoda is megújul.

Életének 73. évében, november 20-án, tüdőgyulladás következtében elhunyt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, Almási István. Almási István közéleti személyiség, politikus, a kultúra embere, tanár és zenész volt. 1994-ben választották Hódmezővásárhelyen önkormányzati képviselőnek, 2000-től alpolgármesterként, 2012-től polgármesterként dolgozott a városért. December 1-jén vett végső búcsút tőle a város.

December

Hegedűs Zoltánt, Hódmezővásárhely jelenlegi alpolgármesterét indítja a február 25-i, időközi polgármester-választáson a Fidesz-KDNP – jelentette be dr. Havasi Katalin, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezetének elnöke és Bálint Gabriella, a KDNP Hódmezővásárhelyi Szervezetének elnöke december 6-i sajtótájékoztatójukon.

Beteljesült egy álom, amihez mintegy 800 hódmezővásárhelyi egyén, cég, szervezet összefogása kellett. December 19-én egy igazán szép és megható ünnepség keretén belül átadták a kárpátaljai Mezővári új óvodáját.

Az év első felének eseményeiből készített válogatást itt olvashatja.

ÉR.