Ez történt Vásárhelyen 2017-ben – 1. félév 23

 

Január

244 millió forintos pályázati támogatást nyert el a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménye. Ebből három fejlesztést valósított meg a kórház. A tüdőgondozó új épületét októberben adták át a fejlesztésnek köszönhetően. Emellett fejlesztés érintette a sterilizálási feladatok átvételét a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházától, valamint a mosodai költségek csökkentése érdekében is intézkedések történtek.

Január 6-án megkezdődött a báli szezon Hódmezővásárhelyen. Hagyományosan a Bethlen Gábor Református Gimnázium végzősei tartották meg elsőként táncestjüket. Szeptember óta készültek a Bethlen Gábor Református Gimnázium végzősei, hogy táncukkal megörvendeztessék szüleiket, tanáraikat. Összesen 48 pár lépett a Fekete Sas parkettjére.

Február

A 2017-es vásárhelyi kórházbál kiemelkedően megmozgatta az adakozni vágyókat, ugyanis a korábbi évekhez képest több támogatás gyűlt össze. A város egyik legrangosabb eseménye azért is különleges volt, mert egy évtizede tüntettek az itt élők azért, hogy ne zárják be a kórházat.

Februárban még a hódmezővásárhelyi közgyűlésen is a Csíki Sör volt a téma. Mivel Romániában a Marosvásárhelyi Táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását, az eljárást kezdeményező Heineken cégcsoport kérésére, a vásárhelyiektől azt kérték a közgyűlés tagjai, hogy ne vásároljanak Heineken termékeket. Márciusban már a két cég megegyezéséről szóltak a hírek.

Március

Igazi régészeti ritkaságra leltek a Móra Ferenc Múzeum régészei Hódmezővásárhely határában. Egy rendkívül nagytermetű, erős csontozatú germán harcos sírját tárták fel a szakemberek, a 47-es északi elkerülő munkálatai közben. Az északi elkerülő építése itt nem állt meg, a hegyeket előbb vasszerkezetek, majd aszfaltozott utak váltották fel. Októberben a 45-ös új hídját már a forgalomnak is átadták.

Öt év szünet után visszatért a színpadra a Végletek nevű hódmezővásárhelyi rock banda. A március 25-i koncerten elhangzottak a régi, jól ismert dallamok, valamint az új szerzemények is felcsendültek.

Április

Elérhetővé vált a Hódmezővásárhelyen 1956-57 között karhatalmista, illetve 1957-63 között munkásőri funkciókat betöltők névsora. Az Emlékpont kutatása során közel ezer névre derült fény, akik 1957 és 1989 között a munkásőrség tagjai voltak Hódmezővásárhelyen.

Ezreket mozgatott meg a Szakmák Éjszakája április 21-én. Régiós szinten 138 programot kínáltak a továbbtanulni vágyóknak a szervezők. Mintegy 2300 főt sikerült a rendezvénybe, amelybe a  Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum is bekapcsolódott.

Május

Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program hódmezővásárhelyi, záró állomásán, május 26-án bejelentette, milyen területeket támogat a magyar kormány. A fejlesztések között szerepel a Tram Train, az új könyvtár építése, az Ipari Park bővítése, illetve több oktatási intézmény is.

Májusban megrendezték a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat Hódmezővásárhelyen, amely az idén rendhagyó módon háromnapos volt: csütörtöktől szombatig tartott, de így is rengeteg érdeklődőt vonzott.

Június

Programokkal zsúfolt éjszakákkal telt meg a június Hódmezővásárhelyen. Június 16-án a mozgást helyezték előtérbe. A Mozgás Éjszakáján 25 programon vehettek részt az érdeklődők. Míg  június 24-én a Múzeumok Éjszakáján válhattak kincskeresőkké a hódmezővásárhelyiek.

Hódmezővásárhely 2017-ben június havát választotta arra a célra, hogy sörben ússzon. Hiszen június 22. és 25. között rendezték meg a Sörfeszt 3.0-át. Az idei fesztivál – az előző kettőhöz hasonlóan – nagyon sikeres volt, rengetegen bulizták végig a forró júniusi estéket a Kossuth téren. Volt itt minden, mint a mesében: Kerozinnal túlfűtött jampeckodás, mágneses sörcsapolás, de még egy kis chilievő verseny is belefért a buliba. Utóbbi már csak azért is, mert ahol van kézműves sör, ott street foodnak is lennie kell.

A júliustól decemberig történt eseményekből készített válogatást egy következő cikkben olvashatja.

ÉR.