Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő elmondta, egy aprólékosan megfogalmazott rendeletről van szó.  Nagyon fontos a kézikönyv, mert az itt élő emberek életérzését befolyásolja az, milyen arculattal rendelkezik a város.

Tartalmazza mi az ami jó, és mi az, amely nem követendő példa.
Lázár János hangsúlyozta:  A nyilvánosságot tájékoztatni kell a kézikönyv tartalmáról. Egy ízléskérdésről szól ez, amely egy ingoványos talaj, de cél az építészeti hagyományok követése, a város szövetének megőrzése.
Fontos, hogy a város utcái hogyan fognak kinézni.  Lázár János javasolta, hogy a létrejövő bizottság egyik tagja építész legyen.  Több lesz a helyi védettség alatt álló ingatlan. Aki ilyenben él, nagyon szigorú kötelezettségeknek kell majd eleget tennie. Egy védett tanya esetében például nem lehet műanyag nyílászárót beépíteni, csak fát. Ez az építtetőnek többletköltséggel fog járni. Fel kell készülni arra, hogy támogatni kell a többletköltség miatt érkező embereket.

Fontos rendelet, de bevisz bennünket a „ mi tetszik, mi nem tetszik”  kategóriájába. Ha a város ezzel kapcsolatban alkalmaz előírásokat akkor azt támogatja, de annak átgondoltnak és védhetőnek kell lennie. Javasolta a rendelet elfogadását, mivel  a kézikönyv végig gondolt és kiérlelt. Megjegyezte, hogy a rendelet alkalmazhatóságát időről időre meg kell vizsgálni, hogyan működik.