Szél István

Promenád.hu: A székkutasiak Ön szerint, mire fognak emlékezni a 2017-es évből?

Szél István: Az idei év is igen mozgalmas év volt Székkutas életében. Nem tudom, hogy ki tudnék-e emelni egy valamit, de bízom abban, hogy az itt élők is arra emlékeznek majd vissza szívesen, hogy közel 800 millió forintnyi fejlesztési pénzt nyert meg a település.

Promenád.hu: És Ön mire gondol vissza legszívesebben?

Szél István: Több ilyen dolog is van. Az egyik a második adventi családi nap, talán azért, mert ez a legfrissebb élmény.  Úgy gondolom, annál, ahogy a gyermekek és a szülők mosollyal az arcukon várják a Mikulást, nincs szebb az év ezen szakában. Ha az ember jól tudja magát érezni egy adott közösségben, az nagyon sokat jelent. Ilyen emlékezetes esemény volt még az idei falunap is vagy az Emlékházunk névadó ünnepsége, mely Kovács István fehérgárdista után kapta a nevét.

Promenád.hu: Melyek voltak az elmúlt időszak legfontosabb eseményei?

Szél István: Idén ért véget az a 100 millió forintos útfelújítási program, amit a csatornázás után kezdtünk el. Befejeztük a Mester és az Erkel Ferenc utcát is és ha minden jól megy, akkor 2018-ban 500 millió forintból újítjuk meg a Mágocsi út egy részét. Saját költségből rendbe tettük temetői utat és intézményeket újítottunk meg, például az óvodát 5 és fél millió forintból és az iskolát további 5 millió forintból.

50 millió forint kormányzati támogatásból újítottuk fel a nyolclakásos önkormányzati épületünket. Több mint 3 millió forintból az önkormányzat könyvtárbútorokat készített. További 25 millió forintból pedig fejlesztettük a székkutasi Sportcentrumot. A református templomunk is nyert 50 millió forintot felújításra.

A megnyert pályázataink összege több mint 800 millió forint, ami érinti a belterületi vízrendezést, a piacfejlesztést, a turisztikát, az Egészségházat és a Művelődési Házat is.

Idén minden székkutasi lakos, aki hulladékszállítási szerződéssel rendelkezik, megkaphatta a szelektív hulladékgyűjtő edényzetét. A településen mostanra már nincs 50 fő a közfoglalkoztatottak száma és 2017 novemberére a munkanélküliek aránya is 1,33 százalékra csökkent. Soha annyi fát nem kapott még Székkutas a Belügyminisztériumtól, mint az idén: 2017-ben 150 családot tudunk ennek köszönhetően támogatni.

Ha pedig a testület munkáját nézzük, amivel elértük mindezt: 18 ülést tartottunk, 156 határozatot és 18 rendeletet hoztunk.

Ezek igazán szép eredmények és a fenitek alapján is látszik, hogy rengeteg olyan dolog történt, amire büszkék lehetünk.

Promenád.hu: Ebből a felsorolásból úgy tűnik, hogy Székkutason jó élni.

Szél István: Azért dolgozom én és a képviselőtársaim, hogy a kutasiak is ezt érezzék. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy Székkutas már sokadik éve konfliktusmentesen, stabilan és kiszámíthatóan halad azon az úton, amit 2010-ben akkor megválasztott képviselő-testület, és 2014-ben az új is, kijelölt maga elé. Itt nincsenek viták, elégedetlenkedések, mert tényleg próbálunk mindenkinek jót tenni, mindenkinek segíteni, és a munkatársaim is azon dolgoznak, hogy a szolgáltató önkormányzat a lehető legtöbbet tudja adni a helyieknek. A hangsúly a közösségi összefogáson van. A lakossági fórumokon is olyan építő jellegű ötletek, javaslatok hangzanak el, amikkel még jobbá és szebbé lehet tenni Székkutast. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy Székkutas jó helyen fekszik és az is, hogy egyre több ember tud munkát kapni.

Promenád.hu: Mi az, amiben még fejlődni lehet?

Szél István: Egy polgármester sokat gondolkodik azon, hogy miután minden önkormányzati tulajdon megújult, hogyan tudja a helyieket segíteni. Nekem nagyon fontos, hogy az egyén megerősödésére is legyen lehetőség helyben, valamint az is, hogy az elvándorlást folyamatosan féken tartsuk, és esetlegesen annyira élhetővé tegyük a települést, hogy megérje ideköltözni.

Promenád.hu: A 2018-as évre vonatkozóan milyen tervek, célok fogalmazódtak már meg?

Szél István: Elsődlegesen az a cél, hogy minden beruházást sikeresen és tökéletesen hajtsunk végre, így a 2018-as év jobb lehet, mint a 2017 volt.

Promenád.hu: Hogyan tölti, töltötte az ünnepeket a Szél család?

Szél István: Szeretetteljesen és egyre aktívabban. Ebben az aktív szóban, pedig minden benne van. Sebestyén már elmúlt 3 éves augusztusban, Gellért pedig februárban lesz 2 éves. Minél több időt szeretnék velük tölteni ebben a pár napban, mert ez az év is nagyon sűrű volt, azonban a 2018-as év még nehezebb lesz. Nemrégiben kaptam egy hatalmas megbízatást: a Csongrád Megyei Agrárkamara elnökeként, most már Csongrád megye mezőgazdaságával is foglalkoznom kell és ez nagy szolgálat.

Az előttem álló feladatokhoz pedig, a családommal együtt töltött időből tudom a legtöbb energiát meríteni.

ÉR.