Adventkor, a harmadik gyertya gyújtásakor az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, és ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe hagyományosan rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

Benkő Zsolt

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti koszorún Benkő Zsolt önkormányzati képviselő lobbantotta lángra a harmadikat, a legfényesebbet, miután rövid beszéddel köszöntötte a jelenlévőket. “Örömvasárnap van, amikor is az Úr közeledtét várjuk, és ez az időpont egyre közelebb van. Nagy öröm számomra az, hogy Szőnyi Benjámin születésének 300. évfordulóján éppen a Szönyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai készültek műsorral” – fogalmazott beszédében a képviselő, aki idézte Aranyosi Ervin költeményének sorait is: „A szeretet ünnepére készül minden lélek. Három gyertya lángja fénylik, s hálatelt az ének.”

Bán Csaba

Majd Bán Csaba református lelkész mondott áldást: „A Szentírásban olvasunk egy nagyon szép mondatot. Mi, reformátusok ezekben a napokban Jakab apostol levelét olvassuk,és a negyedik fejezetben van egy nagyon egyszerű mondat. Ezzel szeretném köszönteni magukat: „Közeledjetek az Istenhez, és az Isten is közeledni fog hozzátok!” Ez adventnek a lényege.”

Az ünnepi gyertyagyújtást a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjainak karácsonyi műsora tette teljessé. A diákok zenével és versekkel, prózával örvendeztették meg a Dr. Rapcsák András sétálóutcán összegyűlt közönséget.

Az idei évben a Rotary hódmezővásárhelyi szervezete szakított a hagyományokkal, és az ösztöndíjakra jogosult tanulók nem egyben, külön ünnepség keretében kapták meg az elismerést, hanem több csoportban, az adventi gyertyagyújtásokkor. Miután Benkő Zsolt meggyújtotta az adventi koszorún a harmadik lángocskát, a Rotary díjazottak harmadik csoportja is átvehette az ösztöndíjat, összesen nyolcan.

A karácsonyi várakozást ezen a héten Janovics Gréta, Rotary ösztöndíjas koncertje tette teljessé. A zenekar tagjai: Janovics István (billentyű), Béres Benedek (szólógitár), Blaskovics László (basszusgitár), Szegény István (dob).

Az utolsó gyertyát december 24-én mindenki saját otthonában gyújthatja meg.

ÉR.

A díjazottak első csoportjának névsora (december 10-én ismét 7, míg 17-én 8 díjazott kapja meg a jutalmat):

Név

Iskola

Osztály

Vass Olívia

HSZC Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola

2/12/1

Gráfik Vivien

HSZC Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola

2/10/1

Tordai Tegze

Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium

10.a

Katona Szibilla Damarisz

Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium

12.d

Lóczi Roberta Szabina

Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola

11.a

Garai Gábor

HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakiskolája

12.a

Bíró Ivett

Németh László Gimnázium és Általános Iskola

9.a

Sipka Bertalan

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

11.d