Az 5 napos workshop során előkerültek a társas kapcsolatok, a karácsonyi ajándékkészítés, illetve az egészséges ünnepi receptek, az egészséges táplálkozás, valamint az időskorban javasolt mozgásformákról is szó esett. A pénteki napon a bemutatott mozgásformák között volt az úszás is.

Tóth Tibor, az EVP-mozgásprogram oktatója, testnevelő tanár elmondta, az úszás minden korban ajánlott.

“Érdemes minél hamarabb megtanulni úszni. Sok betegség megelőzhető ezzel a mozgásformával és magával a sportolással, például a szív – és érrendszeri megbetegedések, a légzőszervi problémák, megőrízhető a csontegészség, megelőzhetőek a daganatos megbetegedések, a cukorbetegég. Vasárnap kivételével minden nap van lehetősége az időseknek úszni. Sokan vagyunk, jó a hangulat. Ez egy olyan közeg, ahol emberekkel találkozhatunk, beszélgetnek is az eljárók egymással. Így a közös sportolás nem csak a szellemi és a fizikai egészség megőrzését szolgálja, hanem ápolja a lelket is. Szerdánként Kőhegyi Kis Ágnes, gyógytestenevelő is besegít, vízi tornákat is tartunk. Az úszás emellett kiválóan formálja a testet, fogyaszt is” – mondta Tóth Tibor.

Tóth Tibor

A záró napon az úszás mellett a jógáról és a táncról, valamint a pilatesről és a nordic walkingról is kaphattak többek között tájékoztatást az idősek. Mindegyik bemutatott mozgásforma ajánlott ennek a korosztálynak, ízületkímélőek, jótékony hatásúak és betegség megelőző szerepük is jelentős.

Szántai Zsanett, az EVP – Egészségfejlesztési iroda projekt asszisztense az 5 napos workshoppal kapcsolatban elmondta, az ide érkezők nagyon jól érezték magukat. Készíthettek karácsonyi ajándékot szeretteiknek, mentális egészségük érdekében egy személyiség fejlesztő tréner foglalkozott velük, és az egészséges táplálkozás ismérveivel is találkozhattak. Utóbbi során előtérbe kerültek a turmixok és a műzliszeletek, a turmixok kapcsán elsajátíthatták a résztvevők, hogyan lehet finom innivalót készíteni zöldség és gyümölcs vegyítésével.

Fotó: EVP-Egészségfejlesztési Iroda

Fotó: EVP Egészégfejlesztési Iroda

 

Ács Helga