Prém Szabolcs

Prém Szabolcs szakmáját tekintve építészmérnök, de pár éve annyira megtetszettek neki az interneten látott, kávé felhasználásával készített festmények, hogy rögtön elrohant a papírboltba, hogy az otthon is fellelhető kávéból megalkossa saját képeit.

Azóta már több mint 200 képet festett, és rengeteg kiállításon mutathatta meg az alkotásokat, számos új gazdára is lelt, akár az országon kívül is. A művek között akad olyan, amelyik Franciaországig, Angliáig vagy éppen Dél-Koreáig utazott.

A kávéval való festés alapvetően az alapanyagában különbözik egy akvarelltől, azonban ha egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk a kérdést, kiderül, hogy azért a száradási időben eléggé eltér a rendes festékektől. Sokkal több idő kell ahhoz, hogy megszáradjon, többször vissza kell menni egy-egy felületre, hogy elérje a kívánt hatást a művész – tudtuk meg Prém Szabolcstól.

Így egy kép elkészülhet akár 4 óra, de akár 30 munkaóra alatt is. A képek készítésénél még elmondható, hogy Prém Szabolcs szimultán fest egyszerre többet is. Témájukat tekintve pedig az emberi arc, alak áll, azonban belül is a nők állnak a képek középpontjában többnyire. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban kiállított művek között is csak egyetlen egy kakukktojás volt, amely egy utcaképet jelenít meg autóval (de ezen is felfedezhető a távolban egy párocska).

A kávé nem csak gyönyörű, barnás árnyalatokat rajzol a papírra, hanem otthagyja illatát is. Mivel az elkészült festményeket üveggel óvják, így akár fél év elteltével is lehet érezni a kávéillatot.

Különlegessége még a tárlatnak, hogy a BFMK-ban kiállított 20 festményre szavazni is lehet egy tábla segítségével.

A kiállítás megnyitója az eredeti tervek szerint hétfőn lett volna, de technikai okok miatt áttették keddre. Prém Szabolcs alkotásait december 31-ig lehet megcsodálni a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

ÉR.