Sok mindenből születtek már kis épületeket, így például gyufából, homokból vagy kártyából. Makón most úgy gondolták, miért ne lehetne ezt mézeskalácsból is. – El kell árulnom, hogy az ötlet a kiskunfélegyházi kolléganőmtől lestem el – avatott be kedden a részletekbe Szikszai Zsuzsanna. A múzeumigazgató hozzátette: még októberben tettek egy felhívást, mely szerint ebből az édes karácsonyi finomságból lehet elkészíteni a Maros-parti város nevezetes épületeit. Szikszai Zsuzsannát hallják:

##audio:5204##

A valódi és az édes változat. Csengeriné Szabó Éva a múzeum skanzenjében lévő hagymás házat gyúrta össze

Négy épületet, illetve egy plusz remekművet mutattak be kedden a múzeumban. A Hagymás Makó Nyugdíjas Klub tagjai a település egyik legrégebbi épületével, a katolikus temetőben álló kápolnával neveztek, illetve a maradék tésztából a névadó zöldségféléjüket is megformázták. Juhász Anna középiskolás a korábbi megye-, most városházát álmodta kalácsba. Galgóczki Mária egy napsugaras makói parasztházat hozott, Csengeriné Szabó Éva régészt, múzeumpedagógust pedig a munkahelye skanzenjében lévő úgynevezett hagymás ház inspirálta.

A hagymások kápolnája

Négy hagymás, vagyis Csirik Erzsébet, Lantosné Szél Gizella, Lóczi Sándorné és Tóth László napokon keresztül munkálkodott az édességen. – Jártam a várost, számos ingatlant megfotóztam, végül a katolikus temetőben lévő kápolnára esett a választásom – árulta el a klub vezetője, Csirik Erzsébet. Hozzátette: a párját, Tóth Lászlót kérte meg, hogy készítse el a tervrajzot, ami majd két napba telt. Ezt követően a három asszony gyúrta, szaggatta, formázta a tésztát, illetve kavarta a díszítéshez szükséges mázt. – Kicsit elszámoltuk magunkat, így több tészta lett, nem estünk kétségbe, hanem a maradékból kreáltunk egy szép nagy vöröshagymát – sorolta mosolyogva Erzsike néni. Miután elkészült a hagyma, itt-ott berepedt a tészta, de ez sem jelentett gondot, hiszen a valóságban sem szép sima ennek a levesbe valónak az oldala. A résekbe olvasztott mázt folyattak, s így sokkal valódibbnak is tűnt.

Nem csupán a városháza, hanem az előtte lévő park és a Kossuth-szobor mézeskalácsos változata

Az érdeklődők december 20-ig nézhetik meg a múzeumban a mézeskalács csodákat. A kiállított tárgyak ehetőek ugyan, csak egy kicsit már kiszáradtak. S mi lesz a sorsuk? A hagymások például a klubházuk vitrinjébe rakják a kápolnát. A múzeumi hagymás háznak viszont új gazdája lesz. – A szépség mellett a jótékonyságra is törekedtünk, mivel felajánlottuk egy családnak – vette vissza a szót Szikszai Zsuzsanna. A múzeumigazgató kiemelte: az Egyesített Népjóléti Intézmény munkatársainak a segítségével egy, a négy gyermekét egyedül nevelő édesanyára esett a választás. Ők nem csupán a házikót vihetik majd haza, hanem 15 ezer forintot is kapnak hozzá. – Az anyuka még soha senkitől nem kért semmit, mindent egymaga teremt elő, ezért nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne a kiléte, s ezt a kérését tiszteletben is tartjuk – mondta végezetül a kulturális intézmény vezetője.

Munkatársunktól. K.