Az első, a hitet jelképező gyertya meggyújtása után a várakozás második hétvégéjén a reményé volt a főszerep. Az adventi koszorún minden egyes láng egy-egy fogalmat szimbolizál, egyben személyeknek, illetve csoportoknak is megfeleltethetőek a gyertyák: a második történetesen a zsidó népnek, akiknek megígérte Isten, hogy közülük származik a Messiás. Az ő reményük tükröződik a sorban második gyertya fényében.

Mielőtt meggyújtották volna a második gyertyát, Vágó János önkormányzati képviselő mondott beszédet: „Úgy gondolom nem kell vallásosnak sem lennünk ahhoz, hogy érezzük, az adventtel legszebb ünnepünkre készülünk fel. Az advent jelentése az eljövetel a megérkezés, a boldog várakozás öröme, megérkezni és türelemmel várakozni. Milyen egyszerűnek tűnik mindez! Milyen könnyű kimondani, de milyen nehéz ezt a nyüzsgő és rohanó világunkban megvalósítani. Mert olyannyira elfoglalnak bennünket a hétköznapokban a feladatok, a kötelezettségek, a világnak való megfelelés kényszere, hogy amikor egy kissé lassítani kellene, és szeretteink felé fordulni, bizony csak nagyon nehezen vagyunk képesek a megállásra.”

Vágó János

A képviselő azt is hozzátette, hogy az advent időszaka tulajdonképpen az átváltozás időszaka, hogy valóban átélhessük a közösség ünnepét.

Bardócz-Tódor András

A gyertyát Bardócz-Tódor András unitárius lelkész áldotta meg egy közös imával. A Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola gyerkőcei pedig ünnepi műsort adtak.

Az idei évben a Rotary hódmezővásárhelyi szervezete szakított a hagyományokkal, és az ösztöndíjakra jogosult tanulók nem egyben, külön ünnepség keretében kapták meg az elismerést, hanem több csoportban, az adventi gyertyagyújtásokkor. Miután Vágó János meggyújtotta az adventi koszorún a második lángocskát, a Rotary díjazottak második csoportja is átvehette az ösztöndíjat.

A karácsonyi várakozást ezen a héten két zenés formáció tette teljessé. Elsőként a Be happy zenekar lépett fel. A tanárokból álló csapat (név szerint: Zoltai Attila, Bányai Réka és Bozsér Zsolt) igazi szívmelengető dallamokkal lepte meg a Dr. Rapcsák András sétálóutcán összegyűlteket. Majd az Ördögfű zenekar regölése zárta az estet.

A következő gyertyagyújtás (december 17.) egyben az utolsó közösségi gyertyagyújtás lesz Hódmezővásárhelyen, a negyedik gyertyát december 24-én mindenki saját otthonában gyújthatja meg. December 17-én azonban még lesz alkalmunk, hogy karácsonyi díszeket készítsünk a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A harmadik gyertyát Benkő Zsolt képviselő gyújtja meg. Közreműködnek a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai, valamint Janovics Gréta, Túri Csaba (szólógitár), Blaskovics László (basszusgitár). Szegény István (dob), Janovics István (billentyű).

ÉR.

A Rotary díjazottak második csoportjának névsora (december 17-én további 8 díjazott kapja meg a jutalmat):

Név

Iskola

Osztály

Szögi Richárd Jácint

Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium

10.b

Pécsi Ildikó

Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium

12.b

Virág Zsófi

HSZC Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola

10.a

Lévai Enikő Szilvia

HSZC Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola

2/12/1

Kovács Levente

HSZC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola

12. évf. sporttagozat

Harsányi Tibor

HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakiskolája

2/10/A

Fejes Imre

HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakiskolája

12/A