„Az egészség mindenkinek jár” hirdeti szlogenjében az Egészséges Vásárhely Program, amelynek szervezői és felelősei ennek fényében nyitottak kaput az egészségre minden érdeklődő számára. Mozgalmas volt a 2017-es év. A legnagyobbat talán a Mozgás Éjszakája szólt, ahol összességében több mint ezren mozogtak, de emellett a teremben zajló mozgásprogramokból sem volt hiány Összesen 4000 alkalommal készültek a szervezők természetesen több sportágat felvonultatva.

Nem maradtak el a kerekezések sem. Várták az érdeklődőket Makón, ahol harmadik alkalommal szerveztek egészség-kerékpározást. A programban résztvevők voltak azok, akik az autósok előtt avathatták fel az Északi elkerülőt, de igazán népszerű volt a mártélyi erőpróba futás is, nem beszélve a Mikulás sétáról, amely a rossz idő ellenére is talált kihívást kereső sportembereket.

„A Mikulás sétán az időjárás közbe szólt. Előzetesen hetvennyolcan jelentkeztek a rendezvényünkre, végül ennél kevesebben vettek részt. Ugyanakkor az időjárás általában kegyes volt hozzánk, hiszen szinte egyetlen rendezvényünket sem mosta el az eső” – fogalmazott Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP-EFI programigazgatója.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna

Csak, hogy egy kicsit a számok bűvöletében maradjunk: 627-en vettek részt az egyórás életmód tanácsadáson, ahonnét az életmódváltó programokba irányították át a lakosokat. Folyamatosan és komoly létszámmal működött a testsúly-kontroll program is, amelyhez idén több mint 70 új résztvevő csatlakozott.

Megállás pedig nincs. Az Egészséges Vásárhely Program jövőre is lendületben marad.

„Jövőre 10 éves lesz az EVP. Lesz nagy lakossági rendezvényünk, de egy országos konferenciát is tervezünk, ahol a szakmának mutatjuk be a programot. A 10 év alatt szisztematikusan, rendszerbe szervezve működik a programunk. Sok háttérmunka van, amit a lakosok nem látnak. Nagy tervünk a mentális egészségfejlesztés, ennek kapcsán bízunk a nyertes projektben. Igaz ezzel tulajdonképpen eddig is foglalkoztunk, csak nem hívtuk így, hiszen a sportrendezvényeink a mentális egészségre is hatással vannak. Társaságba visszük az embereket, hiszen a sport erre is jó” – tette hozzá Gyurisné Pethő Zsuzsanna.

szcs