Csuda boszorkányság zajlott Mindszenten december 10-én. Az ebéd elköltése után ugyanis izgalmas programokkal várták a kicsiket és nagyokat a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban. A főtéma a közelgő Luca napja volt és minden, ami egy kicsit is boszorkányos.

„December tizedike van, így talán a hagyományoktól egy kicsit eltérően, de a december 13-i ünnepkört elevenítenénk fel a mai Luca-napi bütyköldével. Ennek keretében szeretnénk a hagyományokat és a népszokásokat bemutatni, hiszen ez a nap olyan jelentős volt a régi emberek életében, hogy a legtöbb hiedelem ehhez a napoz köthető” – fogalmazott Bodnár Henrietta művelődésszervező.

Népszokásból és hiedelemből pedig valóban nem volt hiány ezen a napon. Elsőként talán a Luca széke juthat eszünkbe, amely 9 napon keresztül készül, lassan és komótosan, ugyanakkor komoly varázserővel bír, hiszen annak tetejéről készítője felismerheti a boszorkányokat.

A vasorrú rémségek mellett azonban a jóslatok is fontos szerepet kapnak Luca napján. Ekkor készült az úgy nevezett Luca pogácsa, amely férjjósló praktika volt, természetesen az érdeklődők ezt is kipróbálhatták Mindszenten. Egy másik asztalnál pedig megelevenedett a hagymakalendárium. A cikkekre osztott hagymákat besózták, majd a 2018-as esztendő havainak időjárást jósolhatták meg a kicsik. Ennek alapján a következő év májusa, szeptembere és októbere lehet a legcsapadékosabb.

Nem maradt el a kotyolás sem, amelynek részleteit Bodnár Henrietta ismertette:

##audio:5192##
Bodnár Henrietta

Az egyik sarokban kalapos boszi jósolt a gyerekeknek, akik egy kicsivel odébb hógömböt is készíthettek, praktikusan, újra felhasznált anyagok, bébiételes üvegek és apró figurák segítségével.

Habár a fiatalok nem fáradtak el a program kavalkád során, a szervezők szusszanás gyanánt színpadi műsorral is gondoskodtak a szórakoztatásról. A Latin Fitness csoport tagjai seprűn lovagoltak a színpadra és egy fergeteges boszitánccal fokozták a hangulatot. Az őket követő Vackor zenekar pedig az adventi és karácsonyi hangulat varázsáról gondoskodott. Vidám mondókák és kellemes dallamok, „Kiskarácsony, nagykarácsony” is szerepelt a repertoárban, a fellépőket pedig a táncos lábú és énekes torkú vidám rögtönzött gyerekkórus is segítette.

szcs