Az óvodástól kezdve egészen a felnőttekig minden korcsoportját megmozgatta a makói Forgatós Táncegyüttes vasárnap esti gálaműsora. A Karácsony felé című oratórium az egykori ünnepi hangulatot idézte, azzal a céllal, hogy megmutassák, így is lehet karácsonyozni, s nem kell a szeretetet áruházi dolgokra cserélni. A Maros-partiak mellett vendégek is felléptek a Hagymaházban, így például a szegedi Kallai-Takács Éva Erzsébet énekes, a ráckevei Kéve Táncegyüttes, valamint a Bara Zenekar.

A zsúfolásig megtelt nézőtéren többek között helyet foglalt Kakuk Pál, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös tagja, néptáncpedagógus és koreográfus, Koltay Gergely, a Kormorán zenekar vezetője, zeneszerző és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező. Az Itt élned, halnod kell gigaprodukció készítőinek makói látogatása annyira nem újdonság, hiszen ebben együtt dolgoznak Doktor Lászlóval, a Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetőjével, akit felkértek koreográfusnak. – Emlékszem, még a rendszerváltozás előtt az akkori dzsesszklubok mellékhelyiségeiben összegyűltek a fiatalok, s lopva elővették a táskáik mélyéről a népviseletet, s valahogy így indulhattak el a táncházak, melyek az alapjait adják mind a mai napig a népi kultúra megőrzésének, ápolásának, s ebben a Forgatósnak is óriási szerepe van – fejtette ki Koltay Gábor.

A vasárnapi gálát hosszú és fáradtságos előkészület előzte meg. A Szent János téri próbateremben hónapokon át folyt a gyakorlás. S nem csupán a Karácsony felé című oratóriumnak, hanem ezzel párhuzamosan az Itt élned, halnod kellnek is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy különböző meghívásokat elfogadva még számos más esetben helyt kellett állniuk a táncosoknak. Egy-egy oratórium születése se egyszerű történet. – Néha álmomban jelent meg egy-két kép vagy mondjuk komolyzenét hallgatva villant be valami – sorolta Doktor László. Az ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5194##

Ahogy fent is említettük: a néptáncnál is az a legfontosabb, hogy az idősebbek ennek művelését továbbadják a fiataloknak. Erre nagyon jó példa Kollár Edda, aki a Forgatós egyik alapítótagja. – Én már kisgyermekként táncolni kezdtem, s ahogy nekem is lett egy fiam és egy lányom, őket is erre neveltem – mondta az édesanya. Eleinte csak előadásokra, majd próbákra is elvitte őket. Az eredmény: vasárnap este mind a hármukat láthatta a hagymaházi közönség. Kollár Eddát hallja:

##audio:5195##

Munkatársunktól. K.