Mint azt Mátray Attila, a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a Bari shej projekt lényege, hogy drasztikusan lecsökkentse az iskolapadokat elhagyó roma lányok számát. A 2 éves időtartamú program során 10 és 14 korú lányokkal 25 fős csoportokban, délutáni iskolai rendszerben foglalkoznak majd.

“Olyan programokat valósítunk meg, amely során életvitelszerűen, külön felzárkózási lehetőségeket biztosít. Lesznek még egészség megőrzési és felvilágosító órák is.” – tudtuk meg Mátray Attilától. Hozzátette: számos köznyelv szól arról, hogy a roma lányok nagyobb eséllyel hagyják el korábban az iskolapadokat. A projekt lényege, hogy a résztvevők a képzés elvégzése után könnyebben integrálódjanak, valamint kedvet kapjanak a tovább tanuláshoz is.

A programban különböző intézmények nevelői, tanárai fognak menedzserként, mentorként részt venni. A 30 millió forintból megvalósuló projekt megnyitóján részt vett Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere, valamint Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

Az ünnepséget megnyitó népdalcsokor és hegedűszóló után, Langerné Victor Katalin beszédében elmondta, hogy az boldog, aki sikeres célokat, életet tud maga elé képzelni.

“Ehhez az kell, hogy olyan munkát végezzen, amit szeret. A tanulás ezért is fontos, mivel így olyan végzetséget tud szerezni mindenki, amire szüksége van. Merjük felvállalni, hogy a roma nőknek igenis szüksége van a segítségre. Magyarország az első és eddig az egyetlen, aki kimerte azt mondani ezt, így ez a program Európán belül is egyedülálló.” – mondta a helyettes államtitkár.

Hegedűs Zoltán köszöntőjében kiemelte, hogy minden gyerekben benne van a tehetség, a pedagógusoknak az a dolga, hogy megkeressék, majd pallérozzák a fiatalokban rejlő kincseket.

A 2 éves program nem közvetlenül az iskolai eredmények javítására koncentrál, hanem az esélyteremtésre, az iskolai sikeresség előfeltételeinek megalapozására az önismeret és a szociális kompetenciák fejlesztésével.

n.j.