Nagyjából egy tucatnyi érdeklődő gyűlt össze kedden kora este a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban Mindszenten, hogy érdeklődhessenek a jelenleg is futó és a jövőben induló pályázatokkal kapcsolatban a megjelent illetékesektől. A résztvevők szinte kivétel nélkül mind vállalkozók voltak, így az ehhez kötődő lehetőségek kerültek a pályázati fórumon az előtérbe.

Nagy érdeklődés volt a jövő hét hétfőn induló innovációs eszközbeszerzéssel, kapcsolatos pályázat iránt, amit a megszokottól ellentétben február 15-ig lehet csak leadni. Bakó Éva a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársa tájékoztatta az üzletembereket, hogy ezzel a lehetőséggel olyan eszközök beszerzését támogatják, amiknek a hatására valóban egy új, vagy lényegesen más technológiai eljárás megvalósítására lesz lehetősége a vállalkozásnak. Hozzátette, hogy az egyéni vállalkozások ki vannak zárva a pályázatból, valamint 5-15 millió forintos támogatás igényelhető 50%-os intenzitással, amit 3 éves fenntartási kötelezettséggel jár.

Szóba került még a lakóépületek energiahatékonyságának fejlesztésével kapcsolatos pályázat is, amiről Nagy Attila, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadója elmondta, hogy több korlátozás is megszűnt a napokban. Például ezentúl, nem az éves villanyszámla segítségével fogják meghatározni a pályázható napelemrendszer méretét.

A január 5.-én induló LEADER pályázatok közt is volt olyan, amely felkeltette a vállalkozók figyelmét a fórumon, ugyanis a feljebb említett innovációs eszközbeszerzéssel kapcsolatos GINOP-os (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázat esetében 5 millió forint az a minimum érték, ami pályázható, míg a LEADER-es lehetőség esetében nincs ilyen megszabás. Szalay Tamás, a Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport Munkaszervezet vezetője tájékoztatott, hogy lehetőség lesz még ökoturisztikai, turizmussal kapcsolatos fejlesztésekre is.

Benkő Zsolt, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Csongrád megyei területi felelőse elmondta, hogy továbbra is nyitva áll a gyakornoki programmal kapcsolatos pályázat, amely már 2016 óta tart és eddig a források fele fogyott csak el.

“Úgy gondolom, hogy a vidékfejlesztés területén sokan várják már a Fiatal Gazda pályázat eredményét, illetve a Kisüzemek fejlesztéséhez is többen nyertek forrást a megyébe, de tudok olyan esetekről is, hogy állattartó telep, vagy kertészeti telepfejlesztéssel kapcsolatban nyújtottak be sikeres pályázatot. Ezek a fejlesztések 2018-ban fognak megvalósulni. Vállalkozói oldalról várhatóan az eszközbeszerzésekkel kapcsolatban fogják többen is benyújtani a pályázatokat. ” – mondta Benkő Zsolt.

A pályázatokkal kapcsolatban kérdésekkel fordulhatnak a Hódmezővásárhelyi Széchenyi Programirodához, valamint a LEADER-es lehetőségekről a Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület irodájában, Makón lehet érdeklődni.

n.j.