Az Egészségfejlesztési Iroda célja, hogy minden korcsoport számára lehetőséget biztosítson az egészséges életmód szempontjából nélkülözhetetlen testmozgásra. Ez alól a nyugdíjasok sem kivételek, hiszen nekik is nagyon fontos, hogy testmozgást végezzenek.

A tornákon nem csak az egészség kerül előtérbe, hanem a közösségépítés is. A különböző nyugdíjas klubok aktív, sportos tagjai ilyenkor találkoznak, és a mozgások közti szünetben eszmét cserélnek. Így az ilyen alkalmak nem csak a testnek, hanem a léleknek is a segítségére van.

Nagyon fontos még idős korban is mozogni, hiszen így megőrizhetik aktivitásukat, és szellemi frissességet is okoz nekik a mozgás. Nagyon szeretik a nyugdíjasok ezt a mozgásformát, és minden alkalommal sokan el is jönnek” – nyilatkozta Szántai Zsanett, Egészséges Vásárhely Programiroda – Egészségfejlesztési Iroda projekt asszisztense.

Szántai Zsanett

A szombati tornát Füvesi Márta tartotta, aki elmondta, hogy egy egy ilyen mozgás javítja a nyugdíjasok közérzetét, kondícióját. Ameddig egy szép korú úgy érzi, hogy fizikailag bírja a megterhelést, érdemes mozognia.

Füvesi Márta

Az edzésnek több része volt. Kezdésként egy nyújtós, lazítós bemelegítés volt, majd jöttek a nehezebb feladatok. A mozgásformák úgy voltak összeállítva, hogy a nyugdíjasok ne legyenek túlterhelve, de egy kicsit azért fáradjanak el. Természetesen ilyen rövid idő alatt nem lehetett egyenként felmérni a résztvevők fittségi állapotát, ezért aki az adott feladatot nem bírta, kiállt kicsit pihenni.

Minden héten szoktunk mozogni. Egy héten egyszer táncórákra járunk. A mai edzés kicsit nehéz volt nekünk, hiszen nem vagyunk hozzászokva az ilyen tornákhoz. Sokat szoktunk kerékpározni is, és próbálunk odafigyelni az egészségünkre” – mesélte Hódi Jusztina, a Csúcsi Olvasókör tagja.

Hódi Jusztina

 

Sz.Viktor