A makói Ifjúsági Színtérben minden hétvégén valamilyen programmal várják a fiatalokat. Szombaton az angol nyelvtudás fontos feltétel volt, ugyanis az Egyesült Királyságból érkezett egy vendég, aki érdekes ismertetővel lepte meg hazájáról a jelenlévőket. Bob Holmes előtt nem ismeretlen Magyarország, hiszen a két ország között ingázik. Kicsit beszél magyarul is, de szombaton csak az anyanyelvét használta.

Az emlékezetes 1953-as 6:3 is szóba került

– A felhők Magyarország fölött jóval magasabban vannak, mint nálunk, ez is közrejátszik abban, hogy mi szinte mindig esőben járunk-kelünk – kezdte Bob Holmes. Segítségünkre sietett Weszely Regina Mária, aki tolmácsolta az angol úriember gondolatait. Így már könnyebben ment a beszélgetés. Az időjárás mellett a labdarúgásról is kérdeztük a vendéget. – Ha itt vagyok, mindig emlékeztetnek az 1953-as mérkőzésre, amikor csúfos vereséget szenvedtünk a magyaroktól, 6:3-ra kaptunk ki hazai pályán – mondta Bob Holmes. A focit annyira nem követi, a fia viszont igen, így tőle tudja, hogy a mai magyar válogatott már messze meg sem közelíti a legendás Aranycsapatot.

Hazánkban sok helyen megfordult már az angol férfi, így többek között Budapesten, Debrecenben, Makón és Egerben is. Az utóbbi helyen meg is kóstolta a híres magyar tokajit. Ha már a gasztronómia felé kalandozott, kicsit beszélt az ételekről is. – A magyar konyha fűszeresebb, főleg paprikásabb, mint a miénk, de szeretem mind a kettőt – emelte ki Bob Holmes.

Az angol vendég, Bob Holmes

A szombati előadásnak kettős célja volt, az egyik, hogy a diákok első kézből megismerjék a szigetországot, a szokásokat, az ott élőket, a második pedig, hogy csiszolják angol tudásukat. Egyikük, Molnár Brigitta a József Attila Gimnázium kilencedik osztályosa. – Kilenc éve tanulok angolul, ez a kedvenc tantárgyam, szerintem nagyon jó haladok vele, jövőre szeretnék nyelvvizsgát tenni belőle – tudtuk meg a 15 esztendős diáklánytól. Az osztállyal legutóbb Szlovákiában járt, a szüleivel pedig Ausztriában, s mind a két helyen remekül elboldogult az angollal. Brigitta terve, hogy tolmács legyen és ki akar költözni az Amerikai Egyesült Államokba, mivel a nagybátyja ott él. Az angol mellett németül is tanul, de szerinte az jóval nehezebb, mint a fő idegennyelve. Arra a kérdésre, hogy elsőre mi jut eszébe Angiláról, kapásból azt vágta rá: az eső.

Molnár Brigitta

A színtérben nem csak verbálisan, hanem kézzel foghatóan is megjelent néhány angol finomság. A hidegben mindenkit egy kicsit felmelegített az igazi szigetországi tea. A híres öt órai szeánsz elmaradhatatlan kellékei a kis szendvicsek vagy a sütemények. Szombaton az utóbbi került terítékre, méghozzá a scone. Ez nem más mint egy hagyomány teasüti, melyet lekvárral és tejszínhabbal fogyasztanak Angliában. Így tettek a makói diákok is a színtérben.

A tolmács: Weszely Regina Mária

Munkatársunktól. K.