A Hódmezővásárhelyi Gazdasági egyesület 9 éve, azaz 2008-ban alapította meg a Juhtenyésztő Szakosztályát. Az ágazat, aminek tagjait Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyei juhászok alkotják, azóta rengeteg eredményt és díjat tudhat magáénak. Több fajta versenyen is kiemelkedő eredményeket értek el, valamint ők mutathatták be a magyar pásztorok életét 2011-ben Brüsszelben a Magyar Hungarikum fesztiválon is.

Perényi János a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke elmondta, hogy András nap környékén minden évben összegyűlnek a régió juhtenyésztői.

“Ezeken, a már hagyományosnak számító találkozókon a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg a hazai juhtenyésztésről. A szakmai rész után a megjelentek együtt fogyasztják majd el a 70. születésnapját ünneplő Korhecz Béla tagtársunk által főzött bográcsos birkapaprikást, melyhez a vágójuhot is ő biztosítja.” – mondta el az ügyvezető elnök.

Dani János, a Juhtenyésztő Szakosztály vezetője kifejtette, hogy ilyenkor a pásztorok beterelik a bárányokat és emiatt télen 70%-al több lesz a fizikai terhelés is.

“Rengeteg munkával járnak ezek a hetek, majd év eleje környékén eljön az ellés időszaka is. Ilyenkor oda kell figyelni a bárányokra, a fejős juhászatokban, pedig ilyenkor legalább naponta egyszer meg kell fejni a juhokat, mert a tejük hozzáapad a bárányok igényéhez. Télen ez a szakma egész embert igényelt és reggeltől estig tart. Ez egy régi hagyomány a juhászoknál, hogy ilyenkor együtt ünnepelnek.” – mondta Dani János.

Négy meghívott előadó ismertetőjét hallgathatták végig a résztvevő tenyésztők. Prof. Dr. Mucsi Imre a juh és kecsketej biológiai hatásáról, dr. Borka Attila, Járási Főállatorvos az aktuális járványügyi helyzetről, Barna Miklós a Magyar Juhtenyésztő Szövetség Régióvezetője és Ferge Sándor Területi Juh-és Kecsketenyésztési Instruktor a juhtenyésztés aktuális kérdéseiről tartottak előadást.

Barna Miklós a juhtenyésztés jelenlegi helyzetéről elmondta, hogy az elmúlt években országos szinten fokozatosan emelkedett a juhoknak és a juhtartóknak is a száma. Hozzátette: egyre nehezebb a szakma, ugyanis egyre nehezebb olyan munkaerőt találni, aki hajlandó foglalkozni a juhokkal.

“Ezzel kapcsolatban folyamatosan fejlesztenek azok, akik megtehetik. Egyre több legelőkertet alakítanak ki, ami jóval egyszerűbbé teszi a tenyésztők feladatait. Természetesen nagyon jó pályázati lehetőségek állnak a juhtartók rendelkezésére, de én sokkal fontosabbnak tartom, hogy minél nagyobb szakmai ismeretekkel rendelkezzenek a gazdák a juhtartással kapcsolatban.” – fejtette ki Barna Miklós.

A találkozó szakmai része után a juhtenyésztők elfogyasztották a birkapörköltet, majd a vacsora után kezdetét vette a közös mulatozás, amihez Tószegi Ferenc és Varga Ferenc szolgáltatták a muzsikát.

n.j.