A makói Espersit-ház udvarán

Rövid, de annál jelentősebb időszakot töltött egykoron Makón, illetve a szomszédos Kiszomboron József Attila. Ezért pénteken – halálának 80. évfordulóján – több helyszínen is megemlékezést tartottak. Elsőként az Espersit-házba várták az érdeklődőket. Az ingatlan tulajdonosa karolta fel a városba érkező – ahogy Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató fogalmazott – az újvárosi vasútállomás peronjára egy bőrönddel és esernyővel 1920-ban lelépő törékeny gyermeket. Aki aztán itt vált ifjú költővé. Az Espersit-ház udvarán megkoszorúzták az irodalmár mellszobrát. A Magyar Írószövetség Csongrád megyei írócsoportjának elnöke, Bene Zoltán mondott köszöntőt.

A Kiszombori Versesfüzet bemutatója

József Attila három hónapot, jobban mondva egy nyarat Kiszomboron is eltöltött. A községben harminckét költeménye született. Mind a mai napig a makói múzeumban őrzik azt a kicsit pacás, szakadozott füzetecskét, melyekben ezeket feljegyezte. Kiszombori Versesfüzet címmel 1997-ben egyszer már megjelentették, de akkor letisztázott formában. Most úgy látott napvilágot, ahogy az eredeti, vagyis pacásan, József Attila itt-ott javított kézírásával. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész mutatta be a füzetet. De hogyan és miért került Kiszomborra József Attila? – a választ Szegvári Ernőnétől, a község polgármesterétől itt hallja:

##audio:5156##

Gera Ákos, aki korosztályában második lett a razjversenyen

A diákok ma már egyre kevesebb verset olvasnak. Ezért egy másik vonalon, a képzőművészeten keresztül próbálták ezt megkedveltetni velük. Így térségi rajzpályázatot írtak ki, melynek a témája József Attila költeményei voltak. Összesen 282 munka érkezett rá. A legjobbakból pénteken kiállítás nyílt a múzeumban, s ekkor adták át a díjakat is. Mind az Espersit-házban, mind a múzeumban Inokai Máté szavalt. A makói József Attila Gimnázium végzőse a zenével szeretne a későbbiekben foglalkozni, de az irodalom sem áll távol tőle. Szerinte egy kicsit érettnek kell már ahhoz lenni, hogy valaki könnyebben megértse József Attilát. Erről, illetve arról is beszélt, miért jó JAG-osnak lenni, íme:

##audio:5157##

Ebben a kiszombori házban tanított József Attila

Ahogy befejeződött a makói ünnepségsorozat, a résztvevők kocsikba ültek és átmentek Kiszomborra. A mai Zöldfa utcában áll az a kicsi ház, ahol a Kiss család lakott. Az ő gyerekeiket tanította egykoron József Attila. Itt is megemlékeztek a költőről. A Dózsa György Általános Iskola diákjai verseket szavaltak tőle, majd a jelenlévők megkoszorúzták a falon lévő emléktábláját.

József Attila kézírása

Munkatársunktól. K.