29 éve már, hogy minden november 27.-én együtt ünnepel a magyar véradók nagy családja. Ez alkalomból, már több településen is kiosztották a díjakat a többszörös véradóknak, így 23-án Makón, majd 30-án Hódmezővásárhelyen. 209 díjazottat szólítottak ki az ünnepségen, akik Hegedűs Zoltántól, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel rendelkező alpolgármesterétől vehették át elismeréseiket.

“Az emberiség történelme folyamán számtalan módszert talált már ki a gyógyításra. A kezdetekben sípokkal, dobokkal, majd a több évszázados tapasztalatgyűjtés után, az 1900-as évektől vérrel kezelték a betegeket. A vér, ugyanis nem csak az oxigén szállítására alkalmas. A jelenlegi orvostudomány szerint sincs semmi, ami helyettesíteni tudná, csak az önök jótékony adománya, amit a betegek és az egészségügyben dolgozók nevében is hálásan köszönök.” – mondta Dr. Borthaiser Zoltán a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely Szülészet-nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa ünnepi beszédében a csütörtöki Véradó Napján Hódmezővásárhelyen.

Dr. Szekeres Veronika, aki 2002 óta a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója elmondta, hogy a Véradók Napján azokat az embereket ünneplik, akik 10-nél többször nyújtottak segítő kart a bajbajutottaknak.

“Az ország vérkészlete kielégítő. Ez országos szinten napi 1600-1800 véradást jelent. Sajnos fogy a véradók száma, ami talán úgy lehetne növelni, hogy az idősebbek közelebb hozzák a fiatalokhoz a segítségnyújtásnak ezt a formáját. Jelenleg a betegellátáshoz szükséges mennyiség biztosítva van. A régiónk az országos átlagnál jobban áll, hála az új véradóknak is.” – tette hozzá a régióigazgató.

Külön jutalmazták azokat az urakat és holgyeket, akik a legrégebb óta járnak, valamint idén díjat kapott a legfiatalabb, Doktor János Máté is.

“24 éves vagyok és eddig közel 30-szor adtam vért. Apukám is rendszeresen segít másoknak így, én pedig pont a 18.-ik születésnapomon adtam először az iskolában vért. Jó érzés másokon segíteni és az is nagyon jól esik, amikor sms-ben tájékoztatnak. Azt tudom mondani, hogy minél hamarabb menjenek a fiatalok is vért adni.” – mondta a legfiatalabb díjazott.

Héjjáné Borbás Anikó, a Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének hódmezővásárhelyi területi vezetője elmondta, hogy tavaly összesen 3260-szor vettek vért, míg 2017-re ezt a számot október 31-ig, már közel 300-al meghaladták.

Az ünnepségen átadásra került az Alföldi Porcelángyár Zrt. országos kitüntetése is, ugyanis a cég elnyerte a Véradóbarát Munkahely címet. Ezek után köszöntötték Berecki Jánosné Julikát is, aki Székkutason segíti a véradásokat kiemelkedő önkéntes munkájával.

A 209 díj kiosztása előtt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárainak a műsorát hallgathatták végig a résztvevők, majd mindenki átvehette a kitartó segítségnyújtásáért járó elismerést. Aki nem tudott részt venni az ünnepségen, azok is megkapják később a nekik szánt oklevelet, virágot és medált.

Az ünnepség végén a résztvevők hatalmas tapssal köszönték meg a a Vöröskereszt munkatársainak kitartó munkáját.

n.j.