Ménesi Gábor és Halász Tamás

A makói Ménesi Gábor nem csupán a labdarúgás, hanem összeségében a sport elkötelezett híve. – Mikor legutóbb a városi sportmúzeumban jártam, akkor szembesültem azzal, hogy az ott őrzött kincsek nincsenek listába véve, s az is megfordult a fejemben, micsoda szörnyű veszteség lenne, ha valamilyen okból megsemmisülnének ezek a tárgyak, régi papírok, oklevelek, mezek, egyebek – nyilatkozta Ménesi Gábor. Ezt adta az ötletet ahhoz, hogy a tárlókban látható dolgokat lefotózzák, s digitalizálják, így őrizve meg az utókor számára. Ménesi Gábort hallja:

##audio:5151##

Egykori makói birkózók

A digitalizálási munka során arra az elhatározásra jutott az ötletgazda, hogy ebből egy könyvet is lehetne készíteni. Így idővel meg is jelent a Makó Sportja. Ez azonban nem eredményezte a leállást, hiszen a kutatás során csak gyűltek és gyűltek a fotók, amikből nem egy, hanem rengeteg kötetet lehetett volna kiadni. – Ekkor határoztuk el, hogy elindítunk egy honlapot – folytatta Ménesi Gábor. Ez meg is történt még 2016 novemberében. Természetesen a múzeumi anyag csak egy töredéke az itt látható dokumentumoknak. Tizenkétezer feltöltött fotóval indultak, s mára ez a szám túllépte a 20 ezret. A legrégebbi anyag egy 1905-ös levéltári dokumentum, mely a makói küzdősporttal kapcsolatos.

Az aerobik egykoron és ma is népszerű a Maros-parti városban

A honlap egy esztendős lett. Nem csupán ez ad ünnepelni valót a tulajdonosának, Ménesi Gábornak, illetve a segítőinek, hanem az is, hogy több mint 90 ezren látogatták már meg. Ez egy óriási szám annak a tekintetében is, hogy ez egy teljesen alulról induló kezdeményezés, s minden anyagi hátteret a tulajdonosa biztosít. Nincsenek támogatók, nincsenek hirdetések, csak a tiszta sport. Az anyag folyamatosan gyarapszik. A városban összesen 32 sportágat űztek egykoron, illetve döntő többsége még ma is jelen van. Ráadásul már bontogatja szárnyát a 33., ami nem más, mint a jégkorong. Hamarosan ez is látható lesz a www.makosportja.hu internetes oldalon.

Budósok

A digitalizálást Halász Tamás végzi. – Számos helyről érkeznek hozzám folyamatosan a képek, sok egyesülettel is kapcsolatban vagyok, ők rendszeresen küldik az eseményeik megörökített anyagát, de magánszemélyek is segítenek ebben – vette át a szót a honlap szerkesztője. Az oldal egyik hatalmas előnye, hogy interaktív. A látogató nem csupán böngészhet rajta, hanem arra is kérik, legyen a részese a szerkesztésnek. Ez utóbbi annyit tesz: ha valakit felismer egy fotón, tudja, pontosan hol és mikor készült, illetve bármi más információja van róla, akkor ezt meg is oszthatja a többiekkel. Halász Tamás ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5153##

A labdarúgás 1912 óta töretlen Makón

Fotók (amiken nincs vízjel): www.makosportja.hu

Munkatársunktól. K.