A Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja 1992-ben kezdte el a segítő munkáját. Az indulásra emlékeztek meg vasárnap. Elsőként hálaadó istentiszteletet tartottak a görögkatolikus templomban, majd a Liget utcai székházuknál emléktáblát avattak. Biró István görögkatolikus parókus megáldotta mind a táblát, mind azt a kisbuszt, melyet nemrég kaptak a makóiak. A Korona Konferenciaközpont dísztermében szervezték meg a már hagyományosnak mondható máltais teadélutánt. Ünnepi műsorral is készültek, melyen felléptek a Szikszai György Általános Iskola diákjai. a Makói Általános Iskola és Művészeti Iskolából a Kicsinyek Kórusa és a Bartók Kórus, valamint Nagy Gábor dudás. Az adventtel kapcsolatos gondolatait elmondta Kotormán István makói református lelkészigazgató, illetve a romániai Csanádról érkező Bene Tamás atya.

Biró István görögkatolikus parókus megszentelte az új kisbuszt

Az induláskor Kómárné dr. Nagyfalusi Mária irányította a makói csoportot. – Én szinte a kezdetek óta segítettem az édesanyámnak, így adott volt, hogy előbb-utóbb átveszem a helyét, s meg is örököltem tőle – tudtuk meg Kómár Mátyástól, a makói máltaisok vezetőjétől. A csoport tagjai nem csupán az elesetteket támogatják, hanem számos programot is szerveznek. Ilyen például a tanyanap vagy a kölyökklub, de nagyon jó kapcsolatot ápolnak mind a bel-, mind a külföldi hasonló szervezetekkel. – Több alkalommal is felkerestük a határon túli magyarokat, s most az ő küldöttségeik is itt vannak Makón, hogy együtt ünnepeljünk – tette hozzá a csoportvezető. Kómár Mátyást hallja:

##audio:5136##

A szikszaisok

Rigóné Kiss Éva eredeti szakmája kertészmérnök, de a szociális területen való munkához is megszerezte a végzettséget. Majd három évtizeddel ezelőtt alapító tagja volt a máltaisok kecskeméti csoportjának, s jelenleg ő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójának regionális ügyvezetője. – A jelmondatunk, ami egyben a küldetésünk is, a hit védelme, a szegények segítése, s ebben a szellemben tevékenykedünk – nyilatkozta. Rigóné Kiss Éva nem csupán arról beszélt, mi a szerepe a szervezetnek, hanem arról is, miért kell megsegíteni minden embertársunkat, íme:

##audio:5138##

Jótékonysági vásárt is tartottak a Koronában

A makói csoport egyik legfiatalabb tagja Naár Írisz Barbara. A Szegedi Tudományegyetemen fogorvosnak tanuló 19 esztendős hallgató nagyon szeret másokon segíteni, ezért lett máltais. – Édesanyámmal együtt léptünk be, s nagyon jól érzem magam ebben a kis társaságban, azt vallom, hogy nem kell mindjárt nagy dolgokra gondolni, elég, ha rámosolygunk a szomszédban lakó idős nénire vagy adunk csokoládét egy szomorú kisgyermeknek, s már örömet is okoztunk – vélekedett az ifjú szeretetszolgálatos. Naár Írisz Barbara ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5137##

Fotók (amiken nincs vízjel): Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja

Munkatársunktól. K.