Mátó Erzsébet, Pokomándy Zsuzsanna és Galamb Katalin

– Pokomándy Zsuzsanna neve nem cseng ismeretlenül a makóiak számára, hiszen a régi épületben korábban már kétszer is megcsodálhattuk gyönyörű kötött- és rececsipkéit, ikonjait – mondta péntek délután a József Attila Könyvtárban Mátó Erzsébet. Az intézmény egykori igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a hódmezővásárhelyi művészt, pedagógust, illetve munkáit. A vendégeket Galamb Katalin könyvtárigazgató köszöntötte.

Mátó Erzsébettől megtudtuk: a kézművesség öröm, alkotás és értő kezekben valódi művészet. – Zsuzsával több mint két évtizedes barátság köt össze, de mindig ámulatba ejt az újabb és újabb darabjaival – fejtette ki a nyugalmazott igazgató. Mátó Erzsébet maga is kipróbálta a hímzést, a kötést és a horgolást is, de húsz éve megismerkedett a csipkeveréssel, s azóta semmilyen más technika nem érdekli. – Zsuzsának a poros nyomába sem léphetek, de úgy vélem, mégis nagy teljesítmény ez attól, akinek egykoron az iskolai kézimunkáit a nagymamája készítette el – emelte ki mosolyogva Mátó Erzsébet.

Pokomándy Zsuzsanna szinte egész családja foglalkozott kézműveskedéssel. – Nagymamáim necceltek, kötöttek, szőnyegeket készítettek, őket követte édesanyám, s idővel én is csatlakoztam hozzájuk – árulta el a vásárhelyi tanár, népművelő. Pokomándy Zsuzsanna a népművészet számos ágában is tevékenykedett, de hogy melyekben is, azt ő maga itt foglalja össze:

##audio:5130##

Számos anyag alakul dísztárggyá a keze alatt, a textíltől kezdve a fán át egészen az üvegig. Ikonokat is alkot. Az érdekesség, hogy nem csak fából, hanem textílből is. Az utóbbi sokkal nehezebb, mivel ő festi és varrja is egyben a szentképeket. Elmondása szerint vérbeli tanár, mert amit maga elsajátít, azzal arra törekszik, hogy minél több embernek átadja. Hódmezővásárhelyen foltvarró klubot is működtet, de Makóra is gyakran átjár tanítani. A Maros-parti város bibliotékájának olvasótermében az adventi időszakban tekinthetőek meg Pokomándy Zsuzsanna alkotásai.

Munkatársunktól. K.