– A közelmúltban megjelent hazai felsőoktatási rangsorokban a Szegedi Tudományegyetem a képzési területek felén dobogós helyezést ért el – hangsúlyozza Prof. Dr. Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes. – A felmérések szerint pedig minden képzési területen vannak olyan szakok, melyeknél az SZTE országosan a három legjobb közé került. A két gazdasági hetilap rangsora szerint a több tudományterületen működő hazai felsőoktatási intézmények közül az SZTE a legjobb vidéki egyetem és a fővárosiak közül is csupán az ELTE előzi meg a szegedi képzőhelyet.

A Figyelő – amely első ízben készítette el felsőoktatási rangsorát – a lista összeállításakor olyan indikátorokat vett figyelembe, mint az első helyes jelentkezők, a felvettek száma, az első helyes jelentkezők közül felvettek aránya, a felvettek pontátlaga és a 400-nál magasabb pontszámmal felvettek aránya. Az intézmények oktatási minőségét a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya alapján, elismertségét a külföldi hallgatók aránya és a végzettek havi bruttó átlagjövedelme alapján értékelték.
A lap klasszikus egyetemeket rangsoroló listáján – az érintett négy intézmény közül – a második helyezést ért el az SZTE.

A HVG felsőoktatási rangsorán is kiemelkedően teljesít a Szegedi Tudományegyetem: az elmúlt évhez hasonlóan a második helyet érte el. Ezen a listán is csak az ELTE előzi meg az SZTE-t, vagyis a vidéki egyetemek rangsorában a szegedi intézmény a legjobb.
A HVG listáját a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján állították össze. Figyelembe vették például a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát és a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát. Az oktató kiválóságot a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya alapján állapították meg. Oktatói kiválóság alapján az SZTE a 2., hallgatói kiválóság alapján az 5. helyen szerepel.
A gazdasági hetilap az intézmények értékelése mellett a karok és képzési területek ranglistáját is felállította. Ebben a 4. helyet szerezte meg a szegedi bölcsészkar, 12. lett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara, 15. az Általános Orvostudományi Kar.

A Szegedi Tudományegyetem a tudományos kiválóságot, elismertséget mérő nemzetközi rangsorokban is dobogós helyen szerepel a hazai intézmények között. Például aQuacquarelliSymonds (QS) a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézményeket összegyűjtő listáján a 27. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel a hazai egyetemek között első helyet elérve a vizsgált intézmények legjobb egy százalékába került.

forrás:
Újszászi Ilona
közkapcsolati koordinátor