Egészségünk mértéke nem csak testi jegyekben mutatkozik meg, hanem lelkiekben is. Sőt, a legtöbb megbetegedés, fizikai tünet mögött valamilyen lelki sérelem húzódik. Ezért nagyon fontos, hogyha egészségről beszélünk, akkor ne csak a testünk, hanem a lelkünk ápolásáról is szót ejtsünk.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna

Az Egészséges Vásárhely Program és a makói Egészségfejlesztési Iroda hosszú évek óta foglalkozik ezen kérdéskörökkel. Eddig programjaik döntő részben a fizikai állapotra fókuszáltak, de emellett mindig is volt életmód-tanácsadás, illetve alkalmazták azt ún. lelki egészség gyorstesztet is. 2018t-tól azonban várhatóan sikerül beindítani a kifejezetten mentális egészségfejlesztésre fókuszáló programokat is – tudtuk meg Gyurisné Pethő Zsuzsannától, az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda programigazgatójától. Már négy éve álmodnak róla, hogy ez megtörténjen, azonban olyan komoly előfeltételei vannak a programnak (mind, ami az anyagiakat, mind pedig, ami a humánerőforrást illeti), hogy csak most nyílt alkalom. Az érdeklődők ugyanúgy egy életmód-tanácsadáson fognak átesni, amelynek most már szerves része lesz a lelkiállapot felmérése is, és ennek megfelelően javasolnak programokat, segítenek abban, hogy milyen módon tudja megoldani a problémáit.

„Ezeknek a programoknak a célja, hogy tanuljuk meg kicsit jobban értékelni az életünket, tanuljunk meg kicsit jobban eligazodni az emberi kapcsolatokban. Ne dőljünk mindjárt a kardunkba, hogyha nehézségekkel találkozunk, hanem azokat próbáljuk meg megoldani. Ezek nagyon jól tanulható, tanítható dolgok” – fogalmazott dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, mentálhigiéniás tanácsadó, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Továbbképző Központjának vezetője.

##audio:5123##

Dr. Grezsa Ferenc

A 2017-es évben is szervez még programokat az EVP, illetve az EFI, amelyek szintén azt a célt (is) szolgálják, hogy az emberek jól érezzék magukat, társaságban legyenek, olyan dolgokat csináljanak, ami érdekli őket, szeretik azt, ezzel is javítva lelki egészségük minőségén.

2017. december 2. (szombat) 10.00-11.30 óra Nyugdíjas torna a Balogh Imsiben.

2017. december 9. (szombat) 10.00 óra Mikulás séta a mártélyi tanösvényen. A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a 62/532-368-as telefonszámon lehet. Bővebb információ a www.evp.hu oldalon.

2017. december 11. és december 15. között 5 napos workshop Egészséges és aktív időskor elnevezéssel. A napok tematikusan, szakképzett trénerek vezetésével zajlanak, maximum 20 fős csoportban. A workshopon való részvétel jelentkezéshez kötött. Jelentkezés és tájékoztatás a 62/532-368-as telefonszámon. Jelentkezni a workshop teljes időtartamára (5 napra) a mellékelt telefonszámon.

2017. december 16. 15.00- 16.30 Nippon zengo a Balogh Imsiben.

ÉR.