A 2017. november 3-i kamarai választások eredménye alapján a Magyar gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és 17 támogató szervezetének küldöttjelölt-listáján szereplő személyek alkotják a 90 fős megyei küldöttgyűlést. November 23-án a küldöttgyűlés megtartotta alakuló ülését, ahol megválasztották a megyei elnököt és alelnököket, az Etikai Bizottság tagjait, a kamarai osztályok megyei vezetőit, illetve azt a 15 országos küldöttet, akik az országos küldöttgyűésen képviselik Csongrád megyét. A küldöttgyűlés alakuló ülését Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke vezette.

Jakab István és Kispál Ferenc

A NAK Csongrád megyei elnökének Szél Istvánt, Székkutas polgármesterét választották, aki az új elnökség egyik legfontosabb célkitűzésének jelölte meg az agrárkamaránál dolgozó falugazdász hálózat papírügyekkel való foglalatoskodásának bővítését. “A földműves a földműveléssel,a falugazdász pedig a földműves papírmunkáival foglalkozzon, ez nem csak nemzetgazdasági szempontból fontos, ezt a gazdászok is kérték” – mondta Szél István. Kiemelt szerep jut majd az öntözési stratégiának, ennek értelmében 2017 decemberében 2018 januárjában a falugazdászok kb 4300 Csongrád megyei gazdát fognak megkeresni, és felmérik, fontos e nekik, hogy földjüket öntözővíz érje. Szél István a NAK Csongrád megyei elnöke továbbá minél több fiatal gazdászt szeretne bevonni a tevékenységbe. A megyei elnök továbbra is számít a mai napon leköszönő elnök, Kispál Ferenc szakmai tanácsaira, aki az agrárkamarai pályafutását követően a családi gazdálkodásában tevékenykedik tovább.

Szél István

Szél István munkáját 6 alelnök – Kormányos Sándor mezőgazdaságért, Magyar József élelmiszeriparért, Máté Péter vidékfejlesztésért, Gémes László általános gazdasági ügyekért, illetve Czikora György Gyula és Seprenyiné Erdei Gizella helyi földbizottság ügyekért felelős alelnök segíti majd.

A Kamarai Szakosztályok és vezetőik Csongrád megyében:

Szántóföldi növénytermesztési és ipari beszállító osztály: Feczák Gábor

Kertészeti és ipari beszállító osztály: Gubacsi Zoltán

Állttenyésztési és ipari beszállító osztály: Hevesi István

Élelmiszer-feldolgozási osztály: Balatoni József

Élelmiszer-kereskedelmi osztály: Acsay Lajos

Kistermelői és helyi kezdeményezések osztály: Benkő Zsolt

Erdő-vad-és halgazdálkodási osztály: Nagy Gábor

Együttműködés, fiatal gazda és innovációs osztály: Lajkó Andor

Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztály: Sztanó János.

Az országos köldöttek Csongrád megyéből:

Czakóné Dudás Mónika, Czikora György Gyula, Doráné Gyömrei Anita, Csányi László, Kádár József, Kormányos Sándor, Kucsora Péter, Mágori András, Trembeczky Károly, Kispál Ferenc, dr. Héjja István, Éder Tamás, Farkas Sándor, Ledó Ferenc, Magyar József.

A köztestület tisztújításának utolsó állomása az országos alakuló köldöttgyűlés lesz, amelyre 2017. december 20-án kerül sor Budapesten, a Parlament Felsőházi termében.

 

Ács Helga