Hódmezővásárhelyen nem csak a középiskolás korúak tanulhatnak szakmákat nappali tagozaton, hanem lehetőség van arra is, hogy felnőttképzésben vegyenek részt azok, akik egy új mesterséggel szeretnének megismerkedni. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum több képzési lehetőséget is kínál a felnőtteknek, hogy szakmát szerezzenek.

A csütörtökön a HSZC egy szakképzési nyílt napot szervezett, hogy a felnőttekkel is megismertessék a továbbtanulás, a szakmaszerzés lehetőségeit, és felhívják a figyelmet arra, hogy miért fontos még felnőtt korban is tanulni. A megnyitó után a délelőtt folyamán HSZC Eötvös József Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában várták az érdeklődőket különböző előadásokkal.

Árva-Nagy Sándorné, a Szakképzési Centrum főigazgatója a „Felnőttoktatás helyzete a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumban” címmel tartott prezentációt, majd Nagy Norbert, a HSZC szakmai főigazgatóhelyettese beszélt az iskolarendszeren kívüli, tanfolyam jellegű képzésekről. Berki Imre, a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársa a foglalkoztatás helyzetéről számolt be a jelenlévőknek, Fetzer Gábor, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hódmezővásárhelyi Kirendeltségének munkatársa pedig a Kamara szerepéről beszélt a szakképzésben.

A felnőtt oktatásban résztvevők száma egyre növekszik, ami azt jelenti, hogy jelenleg körülbelül 700 fő tanul ebben a képzésformában. A nappali képzésekben Vásárhelyen nagyjából 1200 diák tanul, a cél pedig az, hogy a felnőttképzés is elérje ezt a számot. A legnépszerűbb szakmák a hiányszakmák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden ágazatban munkaerőhiány van, az oktatási intézmények feladata pedig az, hogy ezt a hiányt megpróbálják orvosolni.

Próbáljuk nyitottá tenni az iskoláinkat, hangsúlyozni azt, hogy ha bármi igény felmerül, bátran keresse meg bárki az intézményeinket, és mi próbálunk egy olyan képzést kínálni neki, amivel megtalálja azt a munkát, amivel boldogulni szeretne” – nyilatkozta Nagy Norbert, a HSZC szakmai főigazgatóhelyettese.

Nagy Norbert

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szoros együttműködésben áll a Paktum Irodával, melynek célja az, hogy támogassa a munkába állást, a régió társadalmi igényének-, és a gazdasági igények összehangolását. A HSZC képzési szolgáltatóként kíván jelen lenni, ami támogatja a Paktum Iroda által felkarolt célcsoportot.

Sz.Viktor