Gőzerővel dolgoznak a munkások a makói Deák Ferenc utcában, ahol az új József Attila Könyvtárat építik. Csütörtökön Farkas Éva Erzsébet polgármester, Szikszai Zsuzsanna, az intézmény igazgatója, Galamb Katalin, az intézmény igazgatóhelyettese, valamint Toldi János települési képviselő is megtekintette a munkálatokat, melyre a sajtó munkatársait is meghívták.

Ennek kapcsán Farkas Éva Erzsébet polgármester nem csupán a könyvtárról beszélt, hanem a teljes makói Makovecz-örökség ápolásáról. – A kormány is kiemelt helyen kezeli ennek a felbecsülhetetlen értéknek a megőrzését, így eddig 3,7 milliárd forintot utalt át az önkormányzatunk számlájára – nyilatkozta a városvezető. Így épülhet meg a könyvtár, illetve rehabilitálják a környezetét, de felújítják a Hagymaházat és kialakítják a Páger Mozi és Rendezvényházat. A részleteket Farkas Éva Erzsébet polgármestertől itt hallja:

##audio:5124##

A könyvtár kivitelezési munkálatait az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. végzi. – A szerkezetépítés véghajrájában vagyunk, szeretnénk még az idén befejezni, de tető alá csak jövőre kerül az épület – nyilatkozta a cég műszaki igazgatója. Gilicze Ferenc hozzátette: ezzel párhuzamosan folyi a bibliotéka környezetének rehabilitációja is, melynek kapcsán a távhő szolgáltatás rekonstrukciója kész, s el is indult a fűtés a környező lakásokban. Az Alföldvíz Zrt. munkatársai felújították a vízvezeték-rendszert, egyedül a könyvtárnál van ez még vissza, de meg kell várni, míg elbontják az ott dolgozó darukat. – A csatornázással is jól haladunk, úgy 75 százalékban elkészültünk vele, s decemberben indulhat az elektromos hálózat, a közvilágítás kiváltása – tette hozzá Gilicze Ferenc. Az aszfaltozás jövő tavaszra marad.

A Deák Ferenc utca is megújul

– A munkálatok zajjal és kellemetlenséggel járnak, ezért arra kérem az itt lakókat, legyenek türelemmel, hiszen az elkészülte után gyönyörű környzetben lakhatnak – mondta Toldi János. A települési képviselő kifejtette: az utca rehabilitációjában szerepel a zöldövezet megújítása is. December 10-e után fognak hozzá a parkrendezéshez. – Ezért arra kérem a lakókat, az üzletek tulajdonosait, hogy a panelépületek, illetve a boltok előtt lévő kertrészekből addig szedjék fel azokat a növényeket, melyeket később vissza szeretnének ültetni – emelte ki Toldi János. A tervek szerint 2019 tavaszára lesz kész a könyvtár, illetve a környezete.

Munkatársunktól. K.