Árva-Nagy Sándorné, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója, köszöntő beszédében kiemelte, a szakképzési centrum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az érdeklődők megismerjék a szakmákat, képzéseket, amelyeket a centrum tagintézményeiben sajátíthatnak el. Évente több nyílt napot is rendeznek, amikor a szakmaválasztás előtt állók bemehetnek az iskolákba, hogy testközelből is megismerjék az ott zajló oktatást.

“A siker eléréséhez szorgalom, kitartás és igen gyakran kemény munka szükséges. Tanulni nem mindig kellemes, felnőttkorban sem, de a mai világban több lábon kell állni, be kell iratkozni a tanfolyamra, a képzésre, hiszen egy jó szakma aranyat ér. Nem ér kevesebbet, mint egy diploma. Egy jól szakképzett szakmunkásra mindig szükség van, ha módja és igénye van rá, eljuthat a diplomához is. Mi, itt lévők – az Önkormányzat, a Járási Hivatal, az iskolák, a válallkozó munkaadók- felelősséget érzünk a szakképzés iránt. A mai nap célja, hogy a tanulnivágyók hallgassanak meg minket, informálódjanak, nézzenek körül, mely szakmának útjára lépnének rá.  A vállalkozóknak azt kívánom, faragjanak mestereket a diákokból, és kívánom, hogy a nálunk végzett szakmunkások tudása garancia legyen arra, hogy jól választottak. Mi megteszünk ezért mindent” – mondta Árva-Nagy Sándorné.

Árva-Nagy Sándorné

A szakképzési nyílt nap megnyitóján beszédet mondott Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörrel rendelkező alpolgármester is, aki hangsúlyozta, régen úgy gondolták, ha egy fiatal boldogulni akar az életben, akkor diplomát kell szereznie. Néhány évvel ezelőtt ez a nézőpont azonban megváltozott. A jó szakmunkásokért versenyt folytatnak a munkaadók. Ebben a megváltozott helyzetben különösen nagy szerepet játszik a Szakképzési Centrum, amely igyekszik a gazdaság részéről felmerülő igényeket is maximálisan kielégíteni. “Öröm, hogy együttműködési megállapodás áll fenn az Önkormányzat, a Szakképzési Centrum és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara között. Ez a hármas talán átlátja azt az igényt, amelynek célja a megfelelő ellátottság a szakképzés területén. Olyan helyen nyitjuk meg ezt a mai rendezvényt, ahol a diákok elsajátíthatják a fodrászat szakmai fogásait, a szépészet minden elemét. Kívánom, hogy sikeres legyen a rendezvény és az érdeklődők jó szakmát válasszanak.”

Meszlényi Tamásné, az Elegance Fodrászüzlet tulajdonosa köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy helyet adhat a rendezvény megnyitójának. Elmondta, hosszú évek óta működik együtt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrummal, az iskolákkal. Büszke arra, hogy sikeres szakemberek kerülnek ki a keze alól. “Sok feladatunk van, mint gyakorlati képzőhelynek, hogy a tanulókból igazi, jó szakembereket neveljünk. A gyakorlati oktatás mellett folyamatosan járunk velük versenyekre, amely kiváló fejlődési lehetőséget biztosít számukra, és büszke vagyok arra, hogy a tanulóim sikert-sikerre halmoznak a megmérettetéseken” – mondta az Elegance Fodrászüzlet vezetője, majd hozzátette, a mestereknek, oktatóknak is folyamatosan képezni kell magukat, és haladniuk a korral.

Meszlényi Tamásné

Garai Dorina, az Elegance Fodrászüzlet egyik tanulója éppen modellként működött közre, amikor megkértük, meséljen egy kicsit arról a szakmáról, amelyet választott. “Nagy érdeklődésem van a szakma iránt, úgy gondolom, sikeresen el tudok majd helyezkedni azt itt megszerzett tudással, akár vállalkozóként, vagy alkalmazottként. Nagyon sok versenyen veszünk részt, amelyek során továbbképezhetjük magunkat. Maga a képzés két éves, amely hetente 2 iskolai oktatást és 3 nap gyakorlati részt jelent. Itt, az Elegance-ban mindent megtanulunk a különféle, klasszikus és modern vágási technikáktól kezdve a festésen, szőkítésen át, az alkalmi frizura elkészítéséig, miközben követjük az aktuális trendeket is” – mesélte a fábiánsebestyéni tanuló, akinek nagy álma, hogy egyszer saját fodrászüzletet nyisson Fábiánsebestyénben.

Garai Dorina

11 órától a HSZC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolájában hallgathatnak meg érdekes előadásokat az érdeklődők a foglalkoztatás helyzetéről, illetve a felnőttoktatás jellemzőiről, 12 órától pedig a Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskolában ismerkedhetnek meg a különféle szakmákkal a résztvevők, óralátogatásokon vehetnek részt, de segítséget kérhetnek akár önéletrajz írásban is.

Ács Helga