Úgynevezett Makói Paktumot hoztak létre, melynek célja három kistérség, vagyis a makói, a hódmezővásárhelyi és a szegedi településeinek munkaerő helyzetének javítása. A Maros-parti város Korona Konferenciaközpontjában ennek érdekében egy irodát is nyitottak. Az irodát, valamint a tevékenységét, illetve a térséget érintő ezzel kapcsolatos fejlesztéseket hétfőn egy sajtótájékoztató keretében mutatta be Farkas Éva Erzsébet polgármester, Weszelyné Véghseő Henriett Mária települési képviselő és Tóth István, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke.

– Az elmúlt három esztendőben Makóra és térségébe közel 2 milliárd forintnyi állami és uniós támogatás érkezett, melyből új munkahelyek teremtődtek, illetve vállalkozók támogatásban részesültek – nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester kiemelte: az önkormányzat által létrehozott paktumiroda legfontosabb értéke, hogy kiemelten a helyi lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást az oda betérők, ebben más, mint mondjuk a munkügyi központ. Farkas Éva Erzsébetet hallja:

##audio:5101##

Weszelyné Véghseő Henriett Mária a számok tükrében mutatta be a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet. – Makón 2010 óta több mint 61 százalékkal csökkent a munkanélküliség, 2014-ben például 947 főt regisztráltak, de idén októberre ez kevesebb lett, mint 480 – sorolta a települési képviselő. Weszelyné Véghseő Henriett Mária röviden ismertette a  paktumiroda tevékenyéségét is a munkanélküliségi adatokon túl, íme:

##audio:5102##

– Az állami, uniós és önkormányzati támogatásoknak köszönhetően sikerül nem csupán talpon maradniuk, hanem fejleszteniük is a vállalkozásoknak – vette át a szót Tóth István. A Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta: a szakképzés átszervezésével olyan szakmákat is tanítanak a városban, melyre nagy szükség van, vagyis összehozták a kínálatot a kereslettel. Azt azonban megjegyezte: sajnos még mindig sokan vannak azok Makón és térségében, akik inkább a különféle segélyeket részesítik előnyben, mivel nem is akarnak dolgozni. Tóth István ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5100##

Munkatársunktól. K.