Filmvetítéssel és bemutatóval egybekötött bűnmegelőzési délelőttöt szerveztek szombaton a makói Ifjúsági Színtérben a város középiskolásainak. – Kiemelten kezeljük azt, hogy a 14 éven felüli korosztály is tisztában legyen a bűnmegelőzés fontosságával – nyilatkozta Kiss Ádám. Az önkormányzat ifjúsági referense hozzátette: a legjobb az elrettentés, vagyis a fiatalok megtapasztalhatták azt, mi is jár azért, ha köztereken rongálnak, erőszakoskodnak az osztálytársaikkal. Még egy rabszállító kocsit is hoztak, amibe bele is ülhetett az, aki akart.

A cél, hogy először és lehetőleg utoljára üljön a fiatal ilyen járműben

A Galamb, a Návay, a Juhász és a JAG diákjaival a büntetésvégrehajtási intézet munkatársai, valamint rendőrök beszélgettek. – Elsőként az iskolai erőszakról láthattak a gyerekek egy kisfilmet, majd a hétvégi bulizások kerültek szóba – emelte ki Decsiné Oláh Zsuzsanna főtörzsőrmester. A makói rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója elmondta: az a probléma, hogy hétvégenként a fiatalok nem tudnak magukkal mit kezdeni és sajnos sokaknak az a szórakozás, hogy a parkokban törnek-zúznak.

Mi a teendő akkor, ha a tinik azzal találkoznak, hogy a kortársaik rongálnak? – Elsőként hívják a rendőrséget, s utána beszéljenek velük, mert az a tapasztalat, hogy jobban hallgatnak a velük egyidősre, mint a felnőttekre – folytatta a főtörzsőrmester. Decsiné Oláh Zsuzsanna nem csupán a színtérbe jött el, hanem folyamatosan járja Makó, illetve a kistérség iskoláit, hogy találkozhasson a gyerekekkel.

Bálint Nándor

A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola rendészeti szakán tanul Bálint Nándor. – Sajnos nem először fordult elő az, hogy a barátaimmal egy-egy hétvégi buliból hazafelé tartva találkoztunk olyan fiatalokkal, akik makói játszótereket tettek tönkre – tudtuk meg a 15 éves diáktól. Nándor kiemelte: figyelmeztették őket, szerencsére mindig abba is hagyták a rongálást. A rendészeti szakos tanuló szerint nagyon fontosak ezek az előadások, főleg az olyanok, melyre elrettentő példákat is hoznak, mert így talán egyre kevesebb fiatal dönt úgy, hogy neki a padtörésben, hinta szétverésében merül ki a szórakozás.

Porszívót is kapott a színtér

Az Ifjúsági Színtérben játékokat is gyűjtenek, hogy később szétoszthassák a rászoruló gyerekek között. A szombati bűnmegelőzési előadás alatt is érkeztek felajánlások. Csermák Szilvia vállalkozó ugyan nem játékot hozott, hanem egy porszívót, melyet a színtérnek ajánlott fel.

Munkatársunktól. K.