Mintegy 4-5 milliárdból fog megvalósul a Bethlen Gábor Református Gimnázium felújítása, illetve bővítése. Ez azt jelenti, hogy nem csak korszerűsödik az intézmény, hanem 3800 négyzetméterrel bővül is, így szinte duplájára fog nőni az alapterülete.

Hegedűs Zoltán

A Bethlen Gábor Református Gimnázium egy teljesen új konyha és étkező blokkal fog bővülni. A Szőnyi utca felől lévő vaskapuval, ha szemben állunk, akkor a jobb kéz felőli épületet fogják átalakítani. A megújult egység földszintjén lesz egy melegítő konyha, míg az emeleten egy étkező rész. A régi tornatermet visszaállítják, hogy eredeti szépségében pompázzon, és díszteremként fog a munkálatok után funkcionálni. Épül még egy teljesen új épületszárny, aminek a pinceszintjén fog helyet kapni az új, igényeknek és kornak is megfelelő méretű tornaterem. Az épület második és harmadik emeletén a Szathmáry Kollégium fog helyet kapni. Utóbbi a Klauzál utcáról fog beköltözni. Azt még nem tudják, hogy a kollégium mostani épületét hogyan hasznosítják.

Bán Csaba

Érdekesség, hogy az iskola minden szárnyát összekapcsolják, így teljesen átjárható lesz. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek, a pedagógusoknak egy esős napon nem kell kimenni az udvarra, illetve az egyes szaktárgyi csoportok termei egy helyen lesznek. Az új épületek homlokzata teljesen olyan lesz, mint a régieké, amelyeket Sándy Gyula tervei alapján készültek. Az egész intézmény akadálymentesítve lesz, amit 2 felvonó segítségével fognak megoldani.

Hegedűs Zoltán alpolgármester úgy fogalmazott, hogy szinte olyan, mintha újra felépítenék a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot. Míg a fenntartó részéről Bán Csaba református lelkész elmondta, hogy ő személy szerint, illetve a diákok és a pedagógusok is nagyon örülnek a felújításnak, bővítésnek. A beruházás a tervek szerint 2020 szeptemberéig fog befejeződni.

ÉR.