A Varga Tamás Általános Iskola “hitvallása”, hogy a gyerekek örömmel és játékosan tanuljanak. Ennek során többféle eszközt, mozgásos tevékenységet és ritmusos gyakorlatokat is használnak az órák során – tudtuk meg Farkas Zsuzsannától, a Varga Tamás Általános Iskola intézményvezetőjétől. “Számkártyákat, szókártyákat, legót, labdát és minden olyan eszközt használnak a tanítók az órákon, amelyek interaktivitásra ösztönzik a gyerekeket, s amelyek révén örömmel sajátítják el a tananyagot.”

Farkas Zsuzsanna

A nyílt óralátogatással kapcsolatban az intézményvezető elmondta, a cél, hogy egyrészt ezt a fajta szemléletet megismerjék az óvodások és szüleik, másrészt, hogy megismerjék a leendő tanítónénijeiket is.

Csankiné Láda Ildikó, a Varga Tamás igazgatóhelyettese a programmal kapcsolatban kiemelte, a szülők nagyon szeretnek tájékozódni arról, hová írtják be gyermekeiket, ezért is tartja az intézmény fontosnak a nyílt napokat. “Lényeges, hogy a szülők is megismerjék, hogy a Varga Tamásban gyermekközpontú és családközpontú oktatás zajlik a játékos tanulás mellett, az egyén fejlesztése is kiemelt célunk.”

Csankiné Láda Ildikó

Horváth Tímea, 4. osztályt oktató tanítónő – jövő szeptembertől a kiselsősök egyik tanárnénije – elmondta, a mai nyílt órán, az ovisokat is bevonja a tanulás kis mértékben, de az elsődleges cél az, hogy a gyerekek és szüleik lássák, milyen módszerekkel, és milyen légkörben működik az oktatás.

Horváth Tímea

Az óvodások csütörtökön a 4. osztályosok matematika és magyar nyelv óráiba nyerhettek betekintést. Az órák kezdetén a 4. osztályosok felálltak és köszöntötték a megjelent kicsiket és szüleiket, majd következett a hetesek jelentése. Ezután mindenki megtapasztalhatta, valóban játékosan és vidáman zajlik az egyébként komoly oktatás. Gajdán Béláné memóriajátékkal hangolta a 4. osztályosokat a matematika órára: “Nézzétek meg jól ezt a táblát, amit mutatok, majd lesz 4 kérdésem és írjátok le rá a választ”.

Gajdán Béláné

Galamb Ágnes vidám tornagyakorlatokkal és ritmusos játékkal teremtette meg a vidám légkört a tanuláshoz.

11 órától a szülők beszélgetésen vehettek részt, amelynek során mind a 4, leendő első osztályos tanítónénivel – Gajdán Béláné, Horávth Tímea, Galamb Ágnes és Varga Karolina – beszélgethettek és feltehették felmerülő kérdéseiket az intézménnyel, a látotottakkal és az oktatással kapcsolatban.

Ács Helga