(Harmatta János, forrás: Wikipédia)

1917. október 2.-án, Hódmezővásárhelyen látta meg a napvilágot dr. Haramatta János Széchenyi díjas klasszika filológus, aki a magyar nyelv iráni eredetű szavainak területén alapvető fontosságú feltáró és rendszerező munkát végzett. A professzor születésének 100. évfordulója alkalmából előadásokat és workshopot is szerveztek a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban.

Jelen volt a rendezvényen ifjabb Harmatta János egyetemi tanár is, aki elmondta, hogy szorgalom és jó tanárok szükségesek ahhoz, hogy valakiből világhírű akadémikus kutató váljon:

##audio:5090##

Az előadások és foglalkozások délután háromkor kezdődtek el Dr. Hamvas Endre előadásával, aki szintén Bethlenes diák volt és jelenleg a Deák Ferenc Főiskolán tanít. Velünk élő antikvitás című előadását az Olvasóteremben hallgathatták meg az érdeklődők.

Dr. Czeglédi Sándor, az esemény egyik szervezője és a gimnázium tanára elmondta, hogy Harmatta János a magyar ókor kutatás egyik legjelentősebb személyisége. Hozzátette: az ELTE Bölcsészettudományi Karán az indoeurópai nyelvtudományi tanszék vezetője, majd emeritus professzora, egyetemisták sokaságát nevelte ki.

(Dr. Czeglédi Sándor és ifj. Harmatta János)

A workshopot 16 órától az előadások követték. Dr. Czeglédi Sándor a Bethlen Gimnázium és az ókortudomány, valamint a Kelet-kutatásról prezentált. Ezt követően Ritoók Zsigmond akadémikus Szubjektív emlékképek Harmatta Jánosról – című írását olvasták fel, majd Ifj. Harmatta János egyetemi tanár tartott előadást édesapjáról, Harmatta Jánosról.

n.j.