A Bozsik Intézményi Program fesztiváljai már évek óta színesítik Hódmezővásárhely futballéletét. A rendezvényeken a legfiatalabbak kapnak lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek a sporttal. Nem is feltétlen csak a focival, hiszen a Hódmezővásárhelyi FC edzői olyan mozdulatokat és gyakorlatokat tanítanak a gyerekeknek, amelyek bármely sportág esetében jól jönnek a későbbiekben.

A játékos feladatok egy részénél a labda nem is alapfeltétel, de természetesen olyan gyakorlat is van, ahol szükség van rájuk. Nem beszélve arról, hogy a nagy kedvenc, a kispályás foci is előkerül.

A Bozsik Intézményi Program első őszi fesztiválját még október végén rendezték, az időjárás akkor még a szabad ég alatti játéknak is kedvezett. November közepén viszont inkább a fedett műfüves pályán zajlott a móka.

A szokásrend alapján délelőtt az ovisok ismerkedhettek a labdával, délután pedig a vásárhelyi iskolák alsósai kapták a főszerepet szintén két turnusban.

Czibere Adrián

„Fontos az utánpótlásképzés, amit a Bozsik Intézményi Programon keresztül már ilyen fiatal korban el tudunk kezdeni. Minden héten találkozunk a gyerekekkel és ezeknek a labdás képességfejlesztő feladatoknak köszönhetően egyre ügyesebbek lesznek. Ők adhatják a jövőt számunkra. Akik 3 éve kezdték a programot és az ovikból az iskolába kerültek, többen a Szent István Általános Iskola sporttagozatán tanulnak. Viszont a város többi iskolájában is sok ügyes gyerek van, akik rendkívül fontos tagjai a HFC-nek és hétről hétre nagyon szép eredményeket érnek el.” – fogalmazott Czibere Adrián, a Bozsik Intézményi Program körzetszervezője.

A benyomások nem csak az edzők és az ovisok részéről pozitívak.

Patkósné Dezső Katalin

„Évről-évre nőtt a gyerekek száma, jelenleg több mint 210 gyerek vesz részt a programban. Nagyon jól felépített és nagyon jó struktúrájú program ez. Adrián és az edzők lelkiismeretes munkájának köszönhetően pedig mindig színvonalasak. A gyerekek szeretik, amikor az edzők kijönnek az óvodákba edzéseket tartani, de ezeket a fesztiválokat is nagyon élvezik. Emellett a sok jó mellett pedig az intézmények különböző eszközöket, sporteszközöket is kapnak, amiket az ovikban is tudunk használni.” – mondta el Patkósné Dezső Katalin, a Hódmezővásárhely Egyesített Óvoda vezetője.

A három éve tartó programhoz az idei évben csatlakozott először a Klauzál utcai óvoda.

Kis Erika

„Most került olyan állapotba a tornatermünk, hogy be tudtunk kapcsolódni a programba. A gyerekek nagy örömmel várják a keddi napokat, amikor jön Mucsi Dénes és edzéseket tart. Fontos ez, hiszen más, mint a mindennapok. Minden héten vannak torna foglalkozások, de ez mégis másabb, itt csak labdás játékokkal foglalkoznak, amelyek kimondottan fejlesztik a koncentrációs képességeket és több más területet is.” – tette hozzá Kis Erika óvónő.

A program a városban valóba komoly népszerűségnek örvend. Évről-évre egyre több fiatal jelentkezik, idén már közel 600 kisfiú és kislány rúgja a bőrt az ovisok és az alsósok közül.

Az pedig a fotókat nézegetve nem is kérdés, hogy ez a foci, az a foci, amit szívesen és mosolyogva néz az ember.

szcs