Táltos dobok üzenete címmel egy igen érdekes kiállításra, jobban mondva inkább bemutatóra várták kedd este a makói Hagymaházba az érdeklődőket. A Héttorony Fesztivál programsorozatának egy részletét nem először láthatta-hallhatta a Maros-parti város közönsége. Most az ősi időkbe, vagyis a a sámánok korába röpítették vissza a jelenlévőket. De pontosan mi is volt a lényege ennek a fesztiválnak? – azt Csernyus Lőrinc, a rendezvénysorozat építészeti vezetője, aki egyben Makó főépítésze, itt foglalja össze:

##audio:5079##

Egy kiállítás is szerves része volt a fesztiválnak. Ebben a nemez játszotta a főszerepet. De mi is az a nemez? – Sokan nagyon sok módon értelmezik, volt, aki úgy értette: nem ez, hanem inkább az, másnak meg lemezként hangzott – tréfálkozott Vidák István. Neki, illetve a párjának, Nagy Marinak köszönhető az, hogy a nemez szót közel három évtizede megismerhette Európa, s nem posztónak hívják ezt az anyagot. Amúgy tényleg, mi fán is terem az a nemez? Akkor hallgassa meg a tutit Vidák Istvántól, s még az is kiderül, hogy kerül a képbe egy mosógép:

##audio:5080##

A gyengébbik nem számára természetesen a divat évszázadok óta kiemelt helyen szerepel. Igaz, egykoron biztos nem így hívták, de az kihangsúlyozható, mindent megtettek annak érdekében a hölgyek, hogy tetszenek a férfiaknak. A nemez – ami nem más, mint összegubancolódott állati szőrök – kiválóan alkalmas anyag arra, hogy újra betörjön a hétköznapokba. Ezt Nagy Mari, eme anyag kiváló szakértője és nem utolsó sorban készítője itt részletezi:

##audio:5081##

A Huun Huur Tu együttes

A látvány mellett a hang is fontos szerepet játszott a Héttorony Fesztiválon. Elsőként Ivánovics Tünde és Fábri Géza énekelt, illetve játszott különféle régi hangszereken, többek között sámán dobon is. Az igazi zenei csemegét azonban a Huun Huur Tu szolgáltatatta. A tervek szerint négy, de végeredményben három orosz férfi alkotta együttes szó szerint torokból énekelt. S miért csak három? Mert Makó előtt Németországban léptek fel, s ott a negyedik tagnak sajnos szívinfarktusa lett, s azonnal kórházba vitték. Szerencsére azóta javult az állapota. A Huun Huur Tu Tuvából érkezett. Ez a kicsiny orosz köztársaság – igaz, területe majd kétszerese hazánknak, de lakossága mindössze 305 ezer fő – az orosz és mongol határon fekszik. Így érhető, hogy a zenéjében is inkább a déli szomszéd hatása érvényesül.

Munkatársunktól. K.