Hódmezővásárhely óriási lendületben fejlődik! 5

 

“Hódmezővásárhely életére a Tisza szabályozása és a vasút megépítése volt olyan hatással, mint az elmúlt évek fejlesztései. Az elmúlt 4 évben 165 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, valamint van folyamatban.” – mondta a keddi sajtótájékoztatón Hegedűs Zoltán Hódmezővásárhely alpolgármestere, reagálva a pénteki Magyar Közlönyben megjelenő kormányhatározatra, ami a városban megvalósuló 22 projekt feladatait a minisztériumok között beosztja és az előkészítéshez szükséges forrásokat megjeleníti.

“Ez a 22 projekt majdnem az élet minden területét érinti” – tette hozzá az alpolgármester, majd beszámolt a fejlesztések jelenlegi helyzetéről:

A könyvtárral kapcsolatban elmondta, hogy a tervpályázat hamarosan megjelenik.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztésének tervei bemutatásra kerültek, valamint előkészítés alatt állnak az engedélyes tervek,

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola esetében a bővítés építési engedélyei megvannak, az idén pedig elindul a kivitelezés közbeszerzése, jövő tavasszal pedig a munkálatokat is megkezdik.

(A Németh László Gimnázium, Általános Iskola látványterve)

A Szakképzési Centrum Kalmár Zsigmond Szakközépiskolája, az Eötvös József Szakgimnázium, valamint a Cseresnyés kollégium esetében a tervezésre a közbeszerzés előkészült.

Az alpolgármester a város külterületén épülő kerékpárutakkal kapcsolatban  elmondta: konzultációk folynak a Turisztikai Ügynökséggel, annak érdekében, hogy a turisztikai célú szolgáltatásoknak megfeleljen a beruházás. A 47-es út négysávosításával kapcsolatban elhangzott, hogy a tervezés és a közbeszerzési eljárás elindult.

A közlekedés is megújul, hiszen a tram-train –  aminek a munkálatai már megkezdődtek –  egy fontos része a Modern Városok Programnak, de elindul a tervezése a Békéscsaba-Szabadka vasútvonalnak is. A város ipari park fejlesztésével kapcsolatban az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a park 100 hektárral bővül, aminek a fejlesztési tervei már elkészültek. A mezőgazdasági feldolgozó ipar visszatelepítésével kapcsolatos helyzetelemzés elkészült, a jövőben innen fognak folytatódni a munkálatok.

A Honvédelmi Minisztérium 2,6 milliárd forintot szánt a hódmezővásárhelyi laktanya fejlesztésére. Hegedűs Zoltán elmondta, hogy katonai szakközép iskola is létesül majd a városban, aminek a helye várhatóan az Ady Endre utca végén található régi Démász telephely lesz.

##audio:5078##

“Egy lendületes fejlődésen megy keresztül a város. Jelenleg is 32 helyen folynak a munkálatok és ezeknek a helyszíneknek a száma a jövőben sem fog csökkeni  a Területi Operatív Programnak és a Modern Városok Programnak köszönhetően.” – mondta Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

n.j.