“Az új esély a sikerhez” elnevezésű 2017 és 2021 közt megvalósuló programterv az alapkompetenciák fejlesztésétől, a szakmai képzésekig foglalkozik a felzárkózni vágyókkal. Mátray Attila, a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy az alapkompetenciákat fejlesztő képzés elvégzése után a résztvevő képes lesz a hétköznapi életben felmerülő egyszerű számolási feladatok elvégzésére, valamint fejlődik az olvasás- és íráskészsége és az életviteli kompetenciái is javulni fognak. Lehetőség van jelentkezni egy alapfokú fejlesztő képzésre is, ami az általános iskola 5-8. osztálynak felel meg, így elvégzése után lehetősége van a résztvevőnek jelentkezni a szakmai képzésekre is.

“A márciusban induló szakmai képzések listája tartalmazza a főbb hiányszakmákat, mint a kőműves, szobafestő, villanyszerelő, de lehetőség van kézápoló és műköröm építő, valamint pedagógiai asszisztensoktatáson is részt venni.” – tájékoztatott Mátray Attila. Hozzátette: Hódmezővásárhelyről és környezetéből (Mindszent, Székkutas, Mártély) mindenkinek van lehetősége elő regisztrációra, aki 18 és 55 év közötti felnőtt. Alapfeltétele az alapfokú végzettség, valamint a személyes regisztráció, amit Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának titkárságán, a Hódmezővásárhely Petőfi u. 2. szám alatt lehet megtenni, hétfőn és csütörtökön 9 órától 15 óráig. A képzésen résztvevők megélhetési támogatást fognak kapni minden hónapban, 40 700 Ft összegben.

“Indulni fog egy mintaprogram is a városban. ahol település karbantartókat fognak képezni, az  azon területen élőknek, ahol nagyobb lélekszámban élnek romák egy adott környezetben. Hódmezővásárhelyen 20 főt fog bekerülni a programba, így 2017. március elejétől közfoglalkoztatás keretében kerülnek alkalmazásra, és a saját lakókörnyezetükben fognak dolgozni.” – tájékoztatott az elnök.

Indulni fog egy másik felzárkóztatási képzés is, amely a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzését szolgálja. A 2 éves időtartamú program során 10 és 14 korú lányokat 25 fős csoportokban, délutáni iskolai rendszerben foglalkoznak majd. – mondta Mátray Attila.

Érdeklődni a 62/631-459- es telefonszámon, valamint a titkarsag@ciganyonkormanyzat.hu e-mail címen lehet.

n.j.