A Pályaválasztási Napok rendezvénysorozat október hónapban üzemlátogatásokkal kezdődött. Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamra mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatósága is bekapcsolódott a szervezésbe, lebonyolításba. Így több mint 2000 fő (700 fővel több, mint az előző évben) általános iskolás diák ismerkedhetett meg a szakmák világával.

Balázs Gitta

A háromnapos rendezvényt megelőzi a november 13-14-15. között lebonyolított ún. „Árnyék Program”, amelyet a Junior Achievement Magyarország Alapítvány valósít meg. A program lényege, hogy egy diák egy üzletembert (mentort) egy munkanapján “árnyékként” elkísér mindenhová. Természetesen a mentor a nap során bevonhatja a munkába is az “árnyékát”, válaszolhat kérdéseire, mesélhet tapasztalatairól, elláthatja hasznos tanácsokkal.

Bereczki Pál

A Találd ki magad! elnevezésű háromnapos (november 16-17-18.) rendezvény első két napja, a Pályaválasztási Kiállítás Szegeden, az IH Rendezvényközpontban valósul meg, ahol a megye közép és felsőfokú intézményei mutatkoznak be, szakma bemutatókkal. Itt interaktív módon ismerkedhetnek a diákok a szakmákkal, illetve képzésekkel. Lesznek szimulátorok, illetve szakmabemutatók is, kötetlenül beszélgethetnek a résztvevők a szakemberekkel, az iskolákban jelenleg is tanuló diákokkal. Mintegy 60 kiállító lesz a rendezvényen. A pedagógiai Szakszolgálat önismereti tréningekkel segíti a fiatalok pályaválasztását. A teszteket a helyszínen is kitölthetik, ahol egyből ki is értékelik, átbeszélik az eredményeket.

Bacsa Judit

Mintegy 4-5000 tanulót várnak erre a rendezvényre az egész megyéből, sőt, még Bács-Kiskun megyéből is jelezték részvételüket. A vidékiek számára ingyenes buszjáratokat indítanak, ezzel könnyítve meg a programon való megjelenést.

Horváth Gábor

A programsorozat utolsó napja, azaz a szombati már nem az IH Rendezvényközpontban lesz, hanem a Szent-Györgyi Albert Agórában. Ez az ún. Családi Pályaválasztási Nap, amelyre a nevéből is adódóan a családokat várják, hogy a gyerekek a szülőkkel együtt ismerjék a lehetőségeket.

ÉR.