Hegyi Endre, civil helytörténész a kiállítással kapcsolatban elmondta, nem az első világháború okozta pusztítást, és áldozatokat akarja bemutatni, hanem azt az emberi oldalt szeretné kiemelni, amelyben a katona meg tudott maradni. „Nagyon sok tábori levelezőlapot, képeslapot olvastam, amelyekből kitűnik, hogy a halál torkában lévő harcosok egyetlen túlélő eszköze és lelki vigasza a szeretet volt. Egy olyan közegben, amely a gyűlöletről, egymás életének és vagyonának elkobozásáról szólt is létezett egy másfajta gondolkodásmód, amely a hitre épült.”

A civil helytörténész arról is beszámolt, hogy nagyapja révén olyan fotókhoz jutott régebben, amelyek úgy készültek, hogy a katonák egymást fotózták. Nem propaganda jellegűek voltak tehát ezek a felvételek. Hegyi Endre azt is elárulta, kutatásait gyakran úgy végzi, hogy idős embereket szólít meg az utcán és beszélget velük, illetve a házaknál kidobott dolgok között is lelt már kincsekre.

A kiállítás egyik különlegessége Ferrari Violetta fényképe és alakja. Neki annyi köze van az I. világháborúhoz, hogy itt Hódmezővásárhelyen, 70-80 olasz hadifogoly dolgozott mezőgazdasági munkán. Az egyik olasz nem ment haza, ugyanis a szívéért hazát cserélt. Ferrari Giacomo beleszeretett egy vásárhelyi lányba, és negyedik gyerekként ebből a szerelemből született meg Ferrari Violetta a Nádor utcán.

A kiállítás másik különlegessége egy ágy, amelyet a HSZC Kalmár Zsigmond Iskola asztalos tanulói lemodelleztek, mi több, különfélle kellékek is helyet kaptak az összeállításban, úgy, mint sörösüveg, fényképezőgép, vagy éjjeli szekrény. Ezáltal a kiállítást megtekintők előtt mintha életre kelne az akkori katonák életének egy szelete.

 

A fotógyűjtemény bemutatójának kezdetén Nagy Norbert, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgatóhelyettese mondott köszöntőt. Kiemelte, a jelenről és a jövőről csak a múlt eseményfolyamának tükrében van értelme gondolkodni. Minden ember jelet, emléket akar hagyni maga után.

Beszédét követően a HSZC Corvin Mátyás, Eötvös József és Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskoláinak tanulói megemlékező műsorral köszöntötték a különleges kiállítást. Felolvasásaikból, verseikből kiemelkedett a katonák hite és áldozatkészségük.


A kiállítás ingyenesen látogatható előreláthatólag jövő hét végéig (november 18) a Bessenyei Ferenc első emeletén.

Ács Helga