Kedden az egykori makói rendőrkapitányság épülete előtt várták a Szirbik Miklós Egyesület tagjai a Szikszai György Református Általános Iskola végzőseit. Ennek oka, hogy a diákoknak egy rendhagyó történelem óra keretében mutatták meg azokat a helyszíneket, melyek valamilyen módon köthetőek az 1956-os forradalom és szabadságharchoz.

– A körséta során nem a 61 esztendővel ezelőtti forradalom történetét mondtuk el nekik, hanem többek között azt, miért került ki Fazekas Lajos rendőrkapitány, illetve Institóris Ildikó nevét viselő emléktábla a volt rendőrség, illetve a gimnázium falára – nyilatkozta Forgó Géza. Az egyesület elnöke kiemelte: a város rendőrkapitánya nem volt hajlandó a tömegbe lövetni, a fiatal gimnazista, Ildikó pedig a Kossuth-szobornál elszavalta a nemzeti dalt. A szirbikesek immáron második esztendeje szerveznek ilyen jellegű körsétákat. Mindig más osztályokat hívnak el, illetve mindig más és más ünnephez, évfordulóhoz kötik azt.

Az egyes állomásoknál Zeitler Ádám történész röviden ismertette, miért fontos helyszín, ahol éppen állnak. – Az általános és középiskolákban a tanulóknak történelem órákon részletesen beszélnek 1956 országos eseményeiről, de a helyi történések nem szerepelnek a tankönyvek oldalain – tudtuk meg a történésztől. Ezekkel a sétákkal – mondhatni – ezt az űrt szeretnék kitölteni, vagyis a fiatalok Makón jártukban-keltükben tudják, mi mellett is haladtak el éppen.

A 14 esztendős Juhász Tímea elmondta: már hallott Institóris Ildikóról, s azt is tudta róla, hogy a gimnazisták élén az utcára vonult a szabadságért. – Az iskolában ünnepséggel is megemlékezünk minden évben 1956 hőseiről – tette hozzá a Szikszai nyolcadikosa. Osztálytársa, Mezei Kármen is megerősítette a történészt, vagyis elárulta: főleg az országos történésekről olvas a könyvekben, ezért nagyon jó ötletnek tartja, hogy ilyen módon közelebbről is megismerheti, mi is történt 61 esztendeje Makón.

Munkatársunktól. K.