Igazgató, hatástanulmány készítője, turisztikai szakember, s nemrég tervező vett részt a Hagymatikumi Esték kerekasztal beszélgetésein. A makói fürdő várható bővítésének a kapcsán szervezték meg ezeket a programokat. Hétfőn a sport került az előtérbe, vagyis testnevelő tanárokat, illetve a Makói Úszóklub elnökét hívták meg, hogy elmondják a véleményüket a tervezett beruházással kapcsolatban.

Sziebig Mária

– Amíg megvolt az 50 méteres medence, addig 100-110 gyermekkel foglalkoztunk, miután elbontották, a létszámuk szinte megfeleződött – kezdte Sziebig Mária. Az úszóklub elnöke kifejtette: amennyiben megépül az uszodakomplexum újból visszatérhet Makóra az úszósport. – A diákjaink egy része kénytelen átjárni Hódmezővásárhelyre, mert a helyi tanuszoda nem felel meg nekik, nem csupán a vízszint túl alacsony, hanem még a rajtkő is hiányzik, emellett a zsúfoltság is hatalmas gondot jelent – sorolta az elnök.

Kovács Gábor több makói középiskolában is megmozgatja a tanulókat. – A városunkban a mindennapos testnevelés része lett az úszás, ez jó, az viszont kevésbé, hogy a tanuszoda erre nem felel meg – emelte ki a pedagógus. Kovács Gábor szerint a tervezett 25-ször 33 méteres medence nem csak azért lesz jó, mert a vízmélysége több lesz mint két méter, hanem több pályából is áll, mint a jelenlegi tanmedence. – Ezen kívül jóval több öltözőt is kialakítanak a komplexumban, ami szintén elengedhetetlen, hiszen most alig férnek el a gyerekek a szűk helyen – tette hozzá Kovács Gábor.

Kovács Gábor

Kander László nem csupán testnevelést oktat, hanem egyben az óvodai úszásoktatást vezetője is. – Óriási előrelépés lenne a számunkra, ha megvalósulnának a tervek – mondta. Hozzátette: mikor elkezdett a kicsikkel foglalkozni még az 1980-as évek végén, akkor három medence állt a rendelkezésükre, miután a termálrészlegben a gyerekek megtanultak úszni, átvihették őket az 50 méteresbe. – A tanmedencének természetesen örülük, de nagyon hiányzik a mélyvizes lehetőség, ennek hiányában a kicsik nem tudják ezt megszokni, s hiába tanulnak meg úszni, nem mernek bemenni máshol oda, ahol nem ér le a lábuk – emelte ki Kander László.

Kander László

Munkatársunktól. K.