Sokszor figyelmeztetnek bennünket különböző fórumokon, hogy a hideg, párás időben könnyebben megbetegszünk, a vírusok intenzívebben támadnak bennünket. Csakhogy a gépeink is ki vannak téve a vírusok támadásának, igaz, ezek teljesen más típusúak, és az időjárás sem számít nekik.  A laptopok, asztali PC-k gyakrabban fertőződnek meg vírusokkal, a mobiltelefonokra, tabletekre ez kevésbé jellemző, de ha mégis megtörténik,  Kis Tamás ilyen esetekben is tud segíteni. Az asztali gépeket és laptopokat ajánlatos lenne félévente, évente kitakaríttatni – ilyenkor az esetleges kártevőket is „nyakon lehet csípni”, ráadásul a rendszeres takarítás, amit szakember végez el, a gépek életét is meghosszabbítja.

Vannak remek, ingyenes vírusirtó programok, ám a tapasztalat az, hogy ezek sokszor nem elegendőek. Ezért is szükséges időnként egy szakemberrel átvizsgáltatni az egész rendszert, hisz rejtett mappákban, elbújva ott lapulhatnak a kártevők, amiket egy gyakorlott szem azonnal tud azonosítani, és törölni, míg laikusként talán olyan file-okat is törölhetünk, amik szükségesek egy-egy program működéséhez. Ha azt érezzük, hogy lassabb a gép a megszokottnál, azonnal nézessük meg, ne várjuk meg, míg a kártevők felemésztik minden adatunkat.

Az okostelefonokat egyre többen használják számítógép helyett, így ezeket sem árt vírusirtóval felszerelni. Illetve védjük az adatainkat is, például a banki átutalásokat, ha lehet, ne ezeken az eszközökön bonyolítsuk, mert egyrészt nehézkesebb a használatuk, másrészt könnyebb feltörni őket, és máris oda minden jelszavunk. A telefonok esetében egyébként a leggyakoribb probléma, hogy kicsi bennük a tárhely. Rengeteg programot használunk, amik mind helyet foglalnak, és bár bővíthető a memória, ezeknek az applikációknak csak kis része helyezhető át az SD kártyákra. Ezért is érdemes, mielőtt megvennénk, alaposan megnézni, milyen jellemzőkkel bír a telefon.

A másik gyakori hiba, mind a mobilok, mind a tabletek esetében, hogy kitörik az aljzatuk. Ez akkor történhet meg, ha töltés közben is használjuk a készüléket. Próbáljuk meg kibírni, hogy az idő alatt nem nyúlunk hozzá, mert komoly károkat okozhatunk.

Ha cserélni, fejleszteni szeretnénk gépeinket, akkor is érdemes ellátogatni a MIX PC-be, hisz itt új és használt asztali gépeket, laptopokat is találunk, sőt, egyedi konstrukciót is rendelhetünk. Ez utóbbi azért lenne hasznosabb, mert mindenkinek mások a felhasználói igényei és szokásai. A legjobb, ha a számítógépünk, teljesen ránk van szabva.

Többször visszatérő kérdés gépvásárláskor, hogy feltétlen új legyen, vagy a használt is megfelel. Nos, ha megbízható helyen vesszük, szakembertől, akkor a használt is évekig ki tud bennünket szolgálni – főleg, ha rendszeresen karbantartjuk.

Akár új gépet szeretnének, akár bővíteni kívánják a meglévőt, akár megbízható, gyors szervizre van szükségük, keressék a MIX PC Számítástechnikai Üzletet Hódmezővásárhelyen, a Petőfi utca 5. szám alatt. Telefonon a 70/605-9390-es számon érdeklődhetnek, illetve megtalálják az üzletet a facebookon is, MIXPC-Hódmezővásárhely néven, ahol folyamatosan tájékozódhatnak az akciókról is. A MIX PC hétköznapokon reggel 9-től este 7-ig várja a vásárlókat, szombaton pedig 9-14 óra között tartanak nyitva. November 24-én pedig ismét Black Friday akció lesz, vagyis egy napon keresztül óriási kedvezményekkel szerezhetjük be, akár a karácsonyi ajándékot a családnak – eme akció részleteiről fogunk beszélgetni Kis Tamással, november 18-án a Családi magazinban.

Kiskata