Négy részből álló programsorozat keretében beszélgetnek a meghívót vendégek a tervezett makói fürdőfejlesztéssel kapcsolatban. Elsőként a Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának két tagja, illetve a 8,8 milliárdos beruházás hatástanulmányának a készítője volt a vendége a Hagymatikumi Estéknek. Utána pedig turizmussal is foglalkozó szakemberek mondták el az ezzel kapcsolatos gondolataikat. Csütörtökön – harmadik alkalommal – pedig a tervezéssel megbízott cég, a Makona Építész, Tervező és Vállalkozó Kft. ügyvezetője, Makovecz Benjamin, valamint a vállalkozás vezető tervezője, Gerencsér Judit vett részt az eseményen.

Gerencsér Judit

– Három fontos elem, az uszodakomplexum, a családi és élményzóna, valamint az ételudvar maradt ki a megvalósítás során, most ezeket kívánjuk pótolni – kezdte Gerencsér Judit. Az élményrészleg talán legnagyobb, s egyben a vendégek által legjobban várt része: a csúszda. Ez úgy tervezték meg, hogy mind a négy évszakban használni tudják a fürdőzők, hiszen a mostaniak a szabadban vannak. Az ételudvart pedig úgy szeretnék kialakítani, hogy különböző szolgáltatók kínálják majd az ételeiket, italaikat, de a vendégek ezeket egy nagy, közös térben tudják majd elfogyasztani. – Felmerült az is, hogy a meglévő tanuszodát kellene bővíteni, de ez technikailag nem kivitelezhető, így egy teljesen új komplexumot terveztünk, melynek a középpontjában a 25-ször 33 méteres medence áll – folytatta a vezető tervező.

Makovecz Benjamin

– A második üteméhez érkeztünk a fejlesztésnek, vagyis az engedélyezési tervek elkészültek, a kivitelezésieket pedig várhatóan jövő márciusra vehetjük a kezünkbe – tudtuk meg Makovecz Benjamintól. Az eredeti terveket készítő Makovecz Imre fia hozzátette: ez nagyon hosszú folyamat, hiszen rendszeres egyeztetések szükségesek hozzá, s néha kisebb-nagyobb viták is kerekednek köztük és a megrendelő között, ezért akár egy társasjátéknak is lehet tekinteni az egész projektet. A csütörtöki beszélgetés során kérdésként felmerült: mikor lehet a leghamarabb csobbanni az új részlegben? – Ezt nagyon nehéz megmondani, ha minden jól megy, az építkezés során nem merül fel nagyobb gond, akkor talán már 2020-ban is megtehetik ezt a látogatók – számolgatott egy kicsit félve Makovecz Benjamin.

Szintén kérdésként hangzott el az is, miért van szükség az uszodakomplexumban egy több mint 100 millió forintba kerülő akváriumra, illetve miért kell nagyságrendileg hasonló összeget költeni képzőművészeti alkotásokra? – Még édesapám tervezte meg az úgynevezett atlantiszi világot, melynek egyes elemeit neves képzőművészek készítik majd el, s ezek adják majd meg a Hagymatikum egyediségét, vagyis nem egy lesz a több mint 80 magyar fürdő között – válaszolta Makovecz Benjamin. Az akváriummal kapcsolatban pedig mosolyogva megjegyezte: az ötlet Gergely Gábor fejéből pattant ki. – A Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke egy jóval nagyobbat akart, de az még költségesebb lett volna, így maradt a 30 köbméteres, az érdekessége pedig az, hogy nem trópusi lesz, hiszen az már unalmas, hanem édesvízi, vagyis a környék folyójának, a Marosnak az élővilágát mutatja be – emelte ki a Makona ügyvezetője. Összegzésként pedig hozzátette Makovecz Imre: a pénzt a Mikulás adja – arra utalt ezzel, hogy nem a makóiak pénzébél, hanem állami támogatásból fedezik a beruházás teljes költségét.

Munkatársunktól. K.