Katonai tiszteletadás mellett avatták fel kedden Makón a felújított II. világháborús emlékművet. A Csanád vezér téren nem csupán a világégés során elesett honvédeknek állítottak emléket, hanem a kivégzett civileknek, illetve a városból koncentrációs táborokba elhurcolt és ott lemészárolt zsidóknak is. Bajtársa fejfáját fogó katona szobra előtti nagy körben az áldozatok nevei olvashatóak.

– Makón évtizekeden keresztül nem volt olyan hely, szobor, mely a II. világháborúban elesett hősökre emlékeztetett volna, így óriási előrelépés volt, mikor 1993-ban felavathatták ezt a most is álló szobrot – mondta köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet polgármester. A városvezető hozzátette: az idő az emlékhelyet sem kímélte, így igen rossz állapotba került. – Szomorúság fogott el, mikor azzal kerestek meg az áldozatok hozzátartozói, hogy szinte már a neveket sem lehet elolvasni a köríven, ezért lépnünk kellett – fejtette ki a település vezetője. Összesen 9,5 millió forintból sikerült újjávarázsolni a szobrot és a környezetét. Farkas Éva Erzsébet beszédének egy részletét itt találja:

##audio:5034##

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok is felszólalt az ünnepségen. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka egy történettel kezdte a beszédét: egy olyan katonát említett, aki feljebbvalója tiltó parancsa ellenére kiment a csata helyszínre, hogy visszahozza sebesült bajtársát. Sajnos, nemhogy a társát nem tudta megmenteni, hanem ő is halálos sebesülést szenvedett. – A dandárunk katonái ebben a szellemben élnek és dolgoznak a mai napig, ezért külön hálás vagyok a makóiaknak, hogy nem felejtették el azokat, akik több mint hét évtizede a legdrágábbat, az életüket adták értük – emelte ki a dandártábornok. Dr. Ruszin Romuluszt hallja:

##audio:5035##

Az ünnepség fővédnöke Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője volt. A politikus személyesen nem tudott jelen lenni a keddi avatáson, így Farkas Éva Erzsébet polgármester olvasta fel a makóiaknak szánt levelét. Ebből egy gondolat: – A világháborús emlékművek nem pusztán a múlt tragédiáinak szentelt síremlékek, hanem a jelennek és a jövőnek szóló felkiáltójelek is, melyek olyan üzenetekre emlékeztetnek, melyeket soha nem szabad elfelejtenünk! – írta Lázár János. Mielőtt a résztvevők megkoszorúzták volna az emlékművet, Kotormán István református lelkész-igazgató megáldotta. Az eseményen közreműködtek a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti diákjai, a Makói Magán Zeneiskola Fúvószenekara dr. Csikota József karnagy-igazgató vezetésével, verset szavalt Sipos Maja Flóra.

Munkatársunktól. K.