Kedden újabb mérföldkőhöz érkezett a 47-es főút Északi elkerülőjének építése. A kivitelező ugyanis átadta a 45-ös főúton elkészült körforgalmakat és hidat a forgalomnak. Ennek okán a korábban használt szerviz utat elbontják és a felüljáró alatt is megkezdik az elkerülőn még hátralévő aszfaltozási munkálatokat.

„Hosszú évek óta vár Hódmezővásárhely arra, hogy megépüljön az elkerülő. Most az első kézzel fogható mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a hídon most már keresztül lehet hajtani az elkerülő út felett. Kívánom mindenkinek, hogy biztonságosan közlekedjen ezen a szakaszon is.” – fogalmazott Hegedűs Zoltán alpolgármester.

A hivatalos megnyitón Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője is részt vett, aki beszédében kiemelte, hogy az egyik legforgalmasabb útszakaszról van szó, amelynek forgalmát egy külön szintű csomóponton emelik át az elkerülő felett.

„Ez a megoldás biztosítja a leggyorsabb áthaladást a forgalom számára. A műtárgy különlegessége, hogy a 45-ös számú főútról körforgalmak vezetik majd le az autósokat az elkerülőre. Ez azért jó, mert így nem kellett balra kanyarodó sávot kialakítani a hídon, ez gazdaságos megoldást jelent. Valamint fontos azért, mert a híd jobb oldalán halad el a kerékpárút. Mivel a lekanyarodó sávok a keleti oldalon vannak, így nem keresztezik a kerékpárutat és forgalombiztonsági szempontból is nagyon biztonságos közlekedést tesznek lehetővé.” – fogalmazott a szóvivő.

Az elkerülő építése a terveknek megfelelő ütemben halad, az aszfaltozás már majdnem teljes egészében elkészül, november elején a munkálatok ezen részét befejezik. Ezt követően a forgalomtechnikai jelek kialakítása és a növénytelepítés következhet. Utóbbi munkálat keretében 440 ezer négyzetmétert füvesítenek be, 820 fát és 16 ezer cserjét ültetnek el. Három helyen zajvédő fal is épül és mintegy 27 kilométernyi szalagkorlátot helyeznek el az elkerülő út mentén.

A tervek szerint az elkerülő utat 2018 tavaszán, március végén, április elején adhatják át a forgalomnak.

szcs