Az elsavasodás réme például mindenkit fenyeget. Divatos téma lett arról beszélni, hogy a ma emberének, életmódja miatt – sok stressz, egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód – elsavasodik a szervezete, és ez rengeteg betegség forrása lehet, tehát lúgosítanunk kell. Szerencsére a lúgosító étrendek megfelelnek az egészséges életmód fő szabályainak, tehát ártani nem árthatunk velük, mégis jó, ha tisztában vagyunk, miről is van szó tulajdonképpen. A sav-bázis egyensúly felborulását miden esetben valamilyen betegség okozza, tehát az elsavasodás nem kiváltó ok, hanem tünet, aminek csakugyan lehetnek szövődményei. Ilyen betegség lehet például a veseelégtelenség, vagy a tüdő betegsége, hisz e két szerv feladatai közé tartozik a pH megtartása. Ha törekszünk az egészséges életmódra, a szervezetünk fenntartja az egyensúlyt. A lúgosítást is lehet túlzásba vinni, és az ugyanolyan rossz, mint az elsavasodás. Ellenőrizni pedig igen nehéz, hisz normál esetben folyamatosan változik testünk folyadéktereinek vegyhatása, még annak függvényében is, hogy mit ettünk éppen.

A ló másik oldalára sem jó átesni, vagyis túlzásba vinni a lúgosítást, hiszen bármerre is borul az egyensúly, az rossz. Vannak, akik túlzásba viszik az egészséges életmódot, szinte fanatikusak, náluk fordulhat elő a lúgosodás, ami többek között veseproblémákhoz vezethet.

A másik trendi téma a méregtelenítés. A méregtelenítést már az ókori kínai gyógyítók is fontosnak tartották. A kínai orvoslás azonban másként értelmezi a méreganyagokat, hiszen ők a „láthatatlan mérgeket” is ide sorolják. Például a „gonosz életenergia”, vagy a „mérgező tűz” is károkat okozhat a szervezetünkben, ha felborul az egyensúly – hisz a gonosz és a jó életenergia remekül megfér egymás mellett az ókori kínaiak hite szerin, csak legyenek egyensúlyban. Ha a gonosz eluralkodik, akkor méregteleníteni kell: a tüdő, a máj, a vese és a lép erősítésével, támogatásával.

Manapság is a méregtelenítés lényege is épp ezeknek a szerveknek a támogatása lenne, de nem feltétlenül kemikáliákkal, inkább egészséges táplálkozással, testmozgással – ezek segítenek a legtöbbet.  A „máj méregtelenítése” kifejezés azért hangzik furcsán egy orvos számára, mert a máj a fő méregtelenítő szervünk, ráadásul ez a szerv regenerálódik a leggyorsabban, tehát a „máj munkájának támogatása” kifejezés sokkal helytállóbb lenne. Ráadásul a divatos méregtelenítő receptek valójában inkább böjtök, vagy léböjt kúrák. Szerencsére ezek sem ártanak, sőt, ha két-három napig böjtölünk, azzal csak jót teszünk a szervezetünknek, de ezt se vigyük túlzásba. Az egészséges életmód támogatja a szervezetünk munkáját a méreganyagok kiválasztásában, így a leghatékonyabb, ha inkább erre törekszünk.

Összefoglalva tehát: lehet követni a divatos elméleteket, végig lehet csinálni tisztító kúrákat, de akkor teszünk a legtöbbet egészségünkért, és a betegségek megelőzéséért, ha inkább az „egészséges életmód” és „egészséges táplálkozás” szavakat írjuk be az internetes keresőkbe. És mindig az arany középutat követjük, törekedvén az egyensúly fenntartására.

Kiskata