Murgács Kálmán zeneszerző és dalszövegíró Székkutas egyik kiemelkedő személyisége volt. Rengeteg nótával, dallal ajándékozta meg az utókort. A székkutasi Murgács Kálmán Nóta Klub igyekszik egybegyűjteni a neves zeneszerző műveit, és próbálják minél többször előadni azokat. Erre tökéletes alkalom volt a szombati dalos találkozó.

Összesen 14 dalkör érkezett Székkutasra, a Murgács Kálmán Művelődési Házba, hogy bemutassák produkciójukat. Érkeztek Földeákról, Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Fábiánsebestyénről, Algyőről, Csongrádról, Szegvárról, és természetesen Székkutasról.

A székkutasi Murgács Kálmán Nóta Klub két dalkörből, a Kamilla és a Kékibolya népdalkörökből jött létre. Céljuk, hogy megőrizzék azt körülbelül 300 dalt, amit Murgács Kálmán hagyott az utókorra. A tavalyi évben megemlékezést tartottak, a dalszövegíró halálának 50. évfordulója alkalmából. Az évfordulón a népdalkör kapott egy hagyatékot, ami 7 daloskönyvet, kéziratokat, kottákat tartalmaz. Sok dalt Szenti Ernő fel is énekelt, annak érdekében, hogy minél tovább meg tudják őrizni ezeket a „kincseket”.

Arra a kezdeményezésre, hogy felvettük Murgács Kálmán nevét, nagyon nagy támogatást kaptunk a polgármesteri hivataltól. A mai rendezvényre is maximális támogatást kaptunk a Székkutasi Polgármesteri Hivatal munkatársaitól, amiért nagyon hálásak vagyunk. Köszönettel tartozunk továbbá mindenkinek, akik támogatták a csoportunkat, és a mai nap létrejöttét.” – mondta el Kis Sándorné és Tóth Antalné, a Murgács Kálmán Nóta Klub két vezetője.

Kis Sándorné és Tóth Antalné

Szombaton a dalkörök egymást váltották a színpadon, hogy megmutathassák, mit is tudnak. A fellépésekre körülbelül 10 perc állt rendelkezésre minden csoportnak, ám ebben a 10 percben mindenki a legjobb formáját hozta, és egy igazi nótadélutánt csaptak a művelődési házban.

Fellépők:

–          Murgács Kálmán Nóta Klub, Székkutas

–          Bárdos István és Istvánné, Földeák

–          Napraforgó Népdalkör, Hódmezővásárhely

–          Hagyományőrző Citera Zenekar, Algyő

–          Bokréta Népdalkör, Orosháza

–          Kéknefelejcs Népdalkör, Csanytelek

–          Borostyán Közösségi Klub, Fábiánsebestyén

–          Magyar Nóta Klub, Szegvár

–          Dankó Pista Kórus, Szeged

–          Őszirózsa Népdalkör, Maroslele

–          László Imre Baráti Kör, Csongrád

–          Harmonika Klub, Székkutas

–          Érsek Lajos Szalonzenekar, Csongrád

–          Szilágyi Sándorné, Szűcs Mihály Harmonika duó, Hódmezővásárhely

–          Mizsei Zoltán harmonika, Szeged

Sz.Viktor