“Végső elkeserésemben fordulunk önökhöz. Az óvoda középső csoportjában vannak problémák, melyek nem is kicsik. Már-már tettlegességig fajul a dolog, de nem a pedagógusok részéről, hanem a kezelhetetlen gyerekek fordulnak neki az óvónéniknek, dajkáknak, sőt a csoporttársakat is bántalmazzák!”- olvasható az e-mailben, amit az egyik szülő küldött szerkesztőségünknek csütörtökön. Pénteken már telefonáltunk is a mindszenti Károlyi óvoda vezetőjének, Korom Éva Andreának, aki kézségesen állt a rendelkezésünkre és válaszolt kérdéseinkre.

Az óvodavezető elmondta, hogy az Móricz Zsigmond utcai tagintézmény középső csoportjában van két problémás gyermek, akikről év eleje óta tudnak és már megtették a szükséges lépéseket a helyzet megoldására. Korom Éva elmondta, hogy az agresszívan viselkedő gyermekeket már elküldték a pedagógiai szakszolgálathoz vizsgálatra.

Korom Éva Andrea:

Sajnos nem kicsi mértékben zavarják agresszív viselkedésükkel az óvodai mindennapokat. Ez érinti a gyermekeket és az utóbbi időben a felnőtt dolgozókat is.

Promenad.hu: Ezalatt mit kell érteni?

Korom Éva Andrea:

Konkrét fizikai agresszió. Az esetleges problémájukat rugdosással vezetik le. A legnagyobb gond, hogy az ovis társaikkal is hasonlóan viselkednek. A magatartási problémák mellett a figyelmüket is igen nehéz fenntartani, egy-egy foglalkozás néhány percnél tovább nem köti őket le. Folyamatos egyszemélyes felügyeletet igényel mindkét gyermek.

Promenad.hu: Ilyen esetben milyen lépéseket tehet meg egy óvodapedagógus, óvodavezető?

Korom Éva Andrea:

A csoportban mindennapokat a gyermekekkel töltő daduska, óvodapedagógus a tagintézmény vezetőjéhez tud fordulni, illetve hozzám. Első lépésként azt tudjuk ilyenkor tenni, hogy behívjuk a szülőket. Több körben is történt megbeszélés velük, de nem igazán vevők a közös megoldásra. Mindenről tudnak, tudnak arról, hogy vizsgálatra küldtük a gyerkőcöket, hiszen az ő aláírásuk nélkül ez nem történhetett volna meg. A vizsgálatok időpontja még nem ismert.

 

Korom Éva Andrea óvodavezető elmondta, hogy pénteken sikerült jelentősen előrelépni az ügyben:

##audio:5016##

Megkérdeztük az intézményvezetőt arról is, mikorra várható a probléma megoldása. Korom Éva elmondta, hogy amit meg tudnak tenni, azt már meglépték, hiszen jogilag igen komplex az óvoda helyzete az ilyen esetekben. A pedagógiai szakszolgálat ugyanis igen elfoglalt, így nem lehet tudni, mikor tudnak foglalkozni a gyermekekkel.

n.j.