Stefka István

Stefka István producer, filmrendező mintegy 10 évvel ezelőtt találkozott Dózsa László történetével, ő írta meg először a színész 1956-os szerepvállalásának különös, nem mindennapi eseményeit, amiről a hódmezővásárhelyiek is hallhattak már, magától Dózsa Lászlótól még 2016-ban. Most pedig a róla készült filmmel ismerkedhetett meg a közönség.

Részlet a Nem vallott, eltemetve című filmből

Dózsa 14 évesen keveredett bele a forradalmi eseményekbe, Budapesten, a Divatcsarnok környékén harcolt. Ez alatt az időszak alatt kétszer halt meg, illetve kellett volna meghalnia, szinte csoda, hogy életben van. Az első alkalommal a szovjetek fogságába esett, falhoz állították őt és társait, rájuk eresztettek egy sorozatot, sőt, még egy gránátot is közéjük dobtak. Életben maradt. Később az ÁVO-sok kapták el, és bevitték a Mosonyi utcai rabkórházba, ahol úgy megverték, hogy azt hitték meghalt, és már szórták rá a meszet, amikor kiderült, él. „Ezért volt számomra érdekes ez a történet. Ez egy sztorin keresztül mutatja be a pesti srácoknak a történetét. Van, aki meghal, és van, aki életben marad” – fogalmazott Stefka István.

##audio:5003##

A történet filmmé adaptálásában az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a dokumentumokhoz való hűség mellett a színészi játékot is beemeljék. Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de természetesen az igazi Dózsa László is megszólal az alkotásban. Egy évig készült a film, amelynek forgatókönyvét Csurka Dorka szerezte, aki szintén jelen volt a keddi filmbemutatón. Az eddigi fogadtatása filmnek nagyon jó, több helyszínen is bemutatták már.

Csurka Dorka

Stefka István folytatja az izgalmas figurák, történetek feldolgozását. Jelenleg is fut már a Bethlen Istvánról készített filmje, amelyben az utolsó évét dolgozza fel az egykori miniszterelnöknek.

ÉR.