A csanádpalotai Kelemen László Emlékparkban vasárnap az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt hajtottak fejet a helyiek. Az ünnepségen beszédet mondott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester.

– Tudom – a mi lett volna, ha – nem történelmi kategória, de érdemes elgondolkodni azon, mi lett volna, ha 1956. október 23-án nem csupán kivívjuk, de utána meg is tudjuk tartani a szabdságunk, függetlenségünk – tette fel a kérdést beszéde elején Lázár János. A politikus ezt követően példaként hozta fel a szomszédos Ausztriát, ahol egy esztendővel korábban, vagyis 1955-ben kivonultak a megszálló szovjet csapatok, s a szuverén ország elindult a fejlődés útján. – Talán ez lehetett volna nálunk is – vélekedett a miniszter. Lázár János gondolatait itt találja:

##audio:4993##

Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester többek között arról beszélt: ma Európát egy eddig még sosem látott veszély fenyegeti, ami nem más, mint egy világméretű népvándorlás. – A szabadságunkat, függetlenségünket meg kell őrizni, ami most sem könnyű feladat, de 61 esztendővel ezelőtt már kiálltunk érte, érdemes onnan példát, erőt merítenünk most is – érvelt a városvezető. Nyergesné Kovács Erzsébetet hallja:

##audio:4992##

A beszédek után a Dér István Általános Iskola tanulói egy rövid jelenettel elevenítették fel az 1956-os eseményeket. A diákokat Bodzás István és Bodzásné Bozó Mariann pedagógusok készítették fel. A csanádpalotai megemlékezés koszorúzás zárta, a jelenlévők a park bejáratánál lévő hősi emlékműnél helyezték el a tisztelet virágait. Közreműködött Krcsméri Tibor Fúvószenekara.

Munkatársunktól. K.